Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidele căpușă - eșecul reformei clasei politice

De aproape un an de zile, una din temele centrale regăsită în spațiul public de la noi a fost și este cea al reformării clasei politice, a nevoii de a aduce în politica românească figuri noi, lipsite de controverse, de pete.

La nivel declarativ, cele două mari partide, PSD şi PNL şi-au asumat solicitările vehemente ale protestatarilor de după tragedia de la Colectiv. Şi-au impus criterii de integritate (despre cât de respectate au fost ele, e mult de scris) au încercat, cât le-a fost posibil, să evite să iasă în spațiul public cu nişte candidați prea controversați. Culmea, deşi a fost partidul care a încercat cel mai mult să se apropie de ideea de schimbare, PNL a fost cel mai taxat, spre deosebire de PSD, al cărui electorat nu prea ține cont de ideea de justiție, corupție, condamnare.

Problema este că adevărata schimbare a clasei politice va veni în momentul în care cele două partide mari vor renunța la a se mai folosi de partide de buzunar, de partide căpuşă, care nu au avut niciodată curajul să participe singure la o bătălie electorală de amploarea unor alegeri parlamentare. Este cazul UNPR şi ALDE, partide care şi pentru alegerile din toamnă îşi caută o ascunzătoare caldă de unde să poată prinde iarăşi nişte locuri calde de parlamentari, pe care apoi să le tranzacționeze după bunul plac.

Numai că anul acesta - şi semnalul a fost dat deja de electorat la locale - o astfel de atitudine va fi taxată la vot. Iar câştigătorii vor fi tot personaje gen Nicuşor Dan, care vor capta întreaga furie a electoratului care va înțelege că partidele mari încearcă iar principiul "la vremuri noi, tot noi". Adevărata reformare a clasei politice poate veni doar când astfel de partide căpuşă vor trece prin botezul voturilor. Iar dacă va fi să dispară, acest lucru se va întâmpla în cel mai democratic mod.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.