Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidele din Ungaria fac o mutare UNICĂ în care sunt vizați secuii din România: Planul pus la cale în Budapesta

punct.ro
Tinutul Secuiesc

Cinci partide din Ungaria, inclusiv cele care formează alianţa partidelor de guvernământ din această ţară, Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat, şi-au exprimat dorinţa de a se ralia iniţiativei partidului de dreapta conservator Jobbik, de opoziţie, pentru decretarea unei "zile a coeziunii maghiaro-secuieşti", a anunţat luni Istvan Szavay, parlamentar Jobbik, informează agenţia de presă ungară MTI, relatează Agerpres.

Szavay a propus în urmă cu trei săptămâni, cu prilejul celei de-a 170-a aniversări a adunării naţionale secuieşti de la Lutiţa (Agyagfalva), în judeţul Harghita, ca 16 octombrie să fie decretată zi memorială pentru a marca astfel cele 11 secole de coexistenţă maghiaro-secuiască şi i-a îndemnat pe liderii tuturor partidelor din Ungaria să susţină această iniţiativă, aminteşte MTI.

Citește și: Schimb de replici între Victor Ponta și Liviu Dragnea: 'Liviu, ai făcut tu asta?' vs. 'Nu, nu, nu, e un mincinos ăla. Nu-l crede'

Singurul partid care nu a răspuns favorabil iniţiativei a fost Coaliţia Democratică (DK), care nu a manifestat niciodată "prea multă sensibilitate faţă de etnicii maghiari de peste hotare", a subliniat parlamentarul Jobbik.

Citește și: Traian Băsescu face haz de necaz de guvernarea PSD: 'Să vină Caragiale, să plece guvernul!'

Jobbik respinge ideea de a-i declara pe secui o naţionalitate în Ungaria, pentru că "un pas ca acesta nu ar face decât să ofere muniţie românilor pentru a-i dezbina pe etnicii maghiari", a mai spus el. "Secuii sunt parte integrantă din naţiunea maghiară", a declarat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.