Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidele politice britanice, măsuri împotriva hărțuirii sexuale! Theresa May: 'Cred că astăzi s-a făcut un mare pas'

reuters
Theresa May

Partidele politice britanice au căzut de acord luni asupra introducerii de noi proceduri şi mijloace întărite pentru a lupta împotriva hărţuirii sexuale şi pentru a pune capăt ''abuzului de putere'', după un val de acuzaţii ce au dus deja la demisia unui ministru, relatează AFP, conform agerpres.ro

''Trebuie să facem mai mult pentru a pune capăt abuzurilor de putere şi sunt mulţumită că, la finalul acestei reuniuni cu şefii de partide, am convenit calea pe care o vom urma'', a declarat premierul britanic, Theresa May, şefa Partidului Conservator, aflat la guvernare. 

Theresa May a anunţat intrarea în vigoare, la începutul anului următor, a unei ''noi proceduri pentru plângerile din partea personalului'' care lucrează la Westminster (palatul parlamentului). Ea a anunţat, de asemenea, o întărire a mijloacelor pentru ca persoanele care beneficiază de asistenţă să poată avea acces la convorbiri tete-a-tete, în plus faţă de linia telefonică confidenţială care există deja.

Un deputat PSD sparge rândurile și anunță: 'Nefiind bipolar, voi vota împotriva numirii lui 'Grindianu' la ANCOM'


''Cred că astăzi s-a făcut un mare pas. Sunt dezolată că noi am constatat aceste abuzuri de putere. Ele sunt prea numeroase, de prea mulţi ani, şi faptul că ele au loc în inima democraţiei noastre este o ruşine pentru noi toţi'', a afirmat şefa guvernului de la Londra. 

Liderul Partidului Liberal-Democrat, Vince Cable, a calificat măsurile drept ''corespunzătoare'' şi a subliniat necesitatea unui ''sistem de plângeri robust şi independent''. 

În contextul scandalului în care este implicat Harvey Weinstein, producătorul de cinema american acuzat că a hărţuit sexual zeci de femei, lumea politică britanică este zguduită de mai multe zile de acuzaţii ce vizează responsabili politici de prim-plan. 

După demisia, miercuri, a ministrului apărării Michael Fallon, acuzat că a pus mâna pe genunchiul unei jurnaliste în 2002 şi de către alta că a încercat s-o îmbrăţişeze în 2003, alţi doi miniştri sunt ţinta criticilor: Mark Garnier, secretar de stat pentru comerţul internaţional, şi Damian Green, ''numărul doi'' în ierarhia guvernului. 

Green este acuzat de către o fostă militantă conservatoare, în prezent scriitoare, că i-a pus mâna pe genunchi în cursul unei întâlniri cu ea într-un pub în 2015 şi că i-a trimis apoi un SMS ''sugestiv''. 

Vicepremierul a fost de asemenea acuzat duminică, în Sunday Times, că a deţinut materiale cu conţinut pornografic ''extrem'' în calculatorul său de parlamentar în 2008, ceea ce el a negat categoric, ca şi celelalte acuzaţii.

PERCHEZIȚII de amploare în două județe. Milioane de lei prejudiciu într-un dosar nou


La Westminster, deputatul conservator Chris Pincher a demisionat duminică din funcţia de ''whip'', însărcinat cu supravegherea respectării disciplinei partidului în rândul parlamentarilor conservatori, după ce o activistă şi fostă canotoare olimpică l-a acuzat de gesturi nepotrivite. 

În total, patru deputaţi conservatori fac obiectul unei anchete din partea partidului după ce a fost introdus un nou cod de conduită internă, potrivit unui anunţ făcut de Theresa May. Codul respectiv introduce noi măsuri pentru soluţionarea plângerilor şi prevede o linie telefonică ''confidenţială'', o măsură prevăzută deja la Westminster şi în parlamentul scoţian. 

În scandal sunt implicaţi şi doi miniştri ai executivelor regionale, Mark McDonald (SNP) în Scoţia şi Carl Sargeant (laburist) în Ţara Galilor. Opoziţia laburistă l-a suspendat de asemenea pe unul dintre deputaţii săi şi anchetează un caz de viol. O colaboratoare a lui Ed Miliband, fost şef al Partidului Laburist, a anunţat luni la BBC că a fost victima unei agresiuni sexuale, fără să-l numească pe agresor. 

Acest val de acuzaţii a apărut la sfârşitul lui octombrie, odată cu dezvăluirea în presă a unui grup de discuţii pe WhatsApp privind comportamentele nepotrivite ale unor politicieni. Exista şi o listă care circula cu numele a 40 de parlamentari conservatori vizaţi de diferite acuzaţii, de la legătură extraconjugală la agresiune sexuală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.