Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul aflat la putere în Bulgaria renunţă la amendamentele la codul electoral, pentru a-i determina pe socialiști să nu boicoteze lucrările parlamentului

bulgaria alegeri

Partidul GERB (centru-dreapta), aflat la guvernare în Bulgaria, a anunţat luni că renunţă la amendamentele la codul electoral după ce adoptarea acestora a determinat Partidul Socialist (BSP), principala formaţiune de opoziţie, să ia decizia de a boicota lucrările parlamentului, transmit Reuters şi BTA, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

Duminică, socialiştii au declarat că nu pot fi garantate alegeri corecte în urma modificărilor la codul electoral aprobate joi de parlament, după o şedinţă maraton de peste 15 ore. Lidera BSP, Kornelia Ninova, a condiţionat revenirea deputaţilor socialişti în parlament de alegerea unei noi comisii electorale şi de reintroducerea sistemului de vot preferenţial.

Decizia deputaţilor socialişti, care deţin 79 de mandate din totalul de 240, risca să pună în pericol capacitatea parlamentului de a legifera, îngreunând întrunirea cvorumului.

Amendamentele ar fi ridicat pragul pentru votul preferenţial, ar fi extins folosirea maşinilor de vot în locul buletinelor de hârtie şi ar fi modificat funcţionarea comisiei electorale.

Amendamentele au fost criticat atât de opoziţie, cât şi de Patrioţii Uniţi, din coaliţia de guvernare.

Prim-ministrul Boiko Borisov, al cărui partid deţine 95 de mandate în legislativ, a declarat luni, după o şedinţă a comitetului executiv al GERB, că o nouă comisie electorală va fi formată 'într-un mod clar şi transparent' înaintea alegerilor din mai pentru Parlamentul European.

BSP a reacţionat cu prudenţă la anunţul lui Borisov. 'Ne vom întoarce în Cameră după ce vom vedea o acţiune reală din partea GERB', a declarat deputatul socialist Tasko Ermenkov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.