Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul conservator a câştigat alegerile din Croaţia

Operation World
Croatia

Dreapta a câştigat alegerile anticipate care au avut loc duminica aceasta în Croaţia. După prelucrarea a 90% din voturi, Comunitatea Democratică Croată (HDZ) a obţinut 68 de mandate în legislativul cu 151 de locuri. Pe locul doi s-a clasat coaliţia Restart, care întruneşte partidele de centru stânga, condusă de Partidul Social Democrat (SDP) – scrie agenţia de presă maghiară MTI. Cu toate acestea, crearea unui guvern se arată dificilă având în vedere că HDZ nu deține majoritatea absolută în parlament, ca atare trebuie să-și găsească un partener de coaliţie, potrivit rador.ro.

Pe locul trei, cu 15 mandate, se situează Mişcarea Patria considerată de extremă dreaptă, condusă de omul de afaceri şi cântăreţ de muzică pop, Miroslav Škoro. Trece de pragul electoral cu 8 mandate şi formaţiunea numită Lista Independenţilor Podul (Most) şi cu 6 mandate Mişcarea Mozemo (Suntem capabili), aceasta din urmă fiind cunoscută ca un partid de stânga. Probabil că va primi două mandate partidul numit Partid cu nume şi prenume (Stranka imenom i prezimenom), care este o coaliţie a partidelor de stânga şi un singur mandat îi va reveni Partidului Popular Croat, de orientare liberală. În legislativul croat 11 mandate vor fi distribuite între formaţiunile politice ale minorităţilor naţionale şi diaspora croată din străinătate.

Sondajele dinaintea scrutinului indicau o luptă strânsă între HDZ şi Restart, cele mai multe măsurători preconizau victoria celei din urmă. În acest context victoria lejeră a HDZ este o surpriză, mai ales după ce la alegerile prezidenţiale din ianuarie social-democratul Zoran Milanović a reuşit să îl învingă pe popularul preşedinte Kolinda Grabar-Kitarović. Conform unor experţi citaţi de Euronews motivul este gestionarea corectă de către guvernul condus de Andrej Plenković a crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil

În noaptea alegerilor, preşedintele HDZ şi actualul premier, Andrej Plenković a declarat că „ne găsim după un ciclu guvernamental greu, dar provocările care stau în faţa noastră sunt şi mai mari”. Printre obiectivele noului guvern Plenković a meționat ţinerea sub control a situaţiei sanitare, repornirea economiei, consolidarea instituţiilor statului şi apărarea drepturilor omului şi ale minorităţilor naţionale. Preşedintele SDP, Davor Bernardić și-a recunoscut înfrângerea şi a declarat că este pregătit să demisioneze din fruntea partidului. „Nu este uşor să vorbeşti după aceste rezultate” – a spus acesta, după care le-a mulţumit celor care au participat la vot, indiferent de opţiunile lor. În continuare a înşirat rezultatele SDP obţinute timp de două mandate de guvernare. Fondatorul Mişcării Patria, Miroslav Škoro a spus că cele 15 mandate obţinute arată că partidul se află în direcţia cea bună şi că alegătorii au conştientizat că Saborul (parlamentul croat) nu va mai fi niciodată aşa cum a fost, vor fi auzite mai multe păreri acolo.

HDZ a anunţat că astăzi încep negocierile pentru formarea unui nou guvern. Rezultatele finale sunt aşteptate în după-amiaza acestei zile.

În legătură cu viitoarea coaliţie de guvernare The New York Times citează opinia profesorului de politologie de la Universitatea din Zagreb, Dejan Jović care spune că scorul bun obţinut de HDZ îl scuteşte pe Andrej Plenković să intre în coaliţie cu partidul de extremă dreapta al lui Miroslav Škoro. HDZ poate să conteze pe sprijinul minorităţilor naţionale şi astfel poate să asigure majoritatea necesară pentru o guvernare stabilă. Jović a adăugat că alegerile au arătat că oamenii aşteaptă stabilitate şi soluţionarea crizei sanitare şi economice. Succesul noului guvern Plenković depinde de răspunsurile pe care le va da la criza generată de pandemia de coronavirus şi de măsurile pe care le va adopta pentru relansarea economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.