Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, pierde un bastion electoral în faţa liberal-democraţilor

economist.com
partidul-conservator-uk

Partidul Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, a pierdut vineri o circumscripţie din centrul Angliei pe care o controla din 1974, fiind învins de Partidul Liberal-Democrat, în cadrul unor alegeri legislative parţiale cu o mare încărcătură simbolică, pentru că reflectă evoluţia profundă a geografiei electorale din Marea Britanie, relatează AFP.

Cu 57% din voturi, Sarah Green a câştigat fără probleme circumscripţia Chesham şi Amersham, la nord-vest de Londra, în faţa candidatului conservator David Fleet, din partea formaţiunii premierului Boris Johnson, conform rezultatelor publicate în cursul nopţii, la capătul unui scrutin organizat în urma decesului deputatei aflate în funcţie, potrivit agerpres.ro.

Rezultatul "va trimite o undă de şoc în politica britanică", a declarat vineri la BBC şeful Partidului Liberal-Democrat, Ed Davey, care consideră că victoria are o importanţă simbolică, întrucât "conservatorii ignoră regiuni ca aceasta" şi din cauza "nemulţumirii faţă de Boris Johnson", criticat între altele pentru modul în care gestionează pandemia.

Rezultatul obţinut de liberal-democraţi, în derută în 2019 cu o campanie anti-Brexit, nu prea afectează majoritatea largă obţinută în urmă cu un an şi jumătate de Boris Johnson la Westminster. Ea reflectă totuşi evoluţia profundă a electoratului britanic, în special în contextul ieşirii din Uniunea Europeană.

Conservatorii aflaţi la putere au câştigat numeroase locuri în 'zidul roşu' al opoziţiei laburiste în regiunile defavorizate şi dezindustrializate din nordul Angliei, inclusiv în mai în portul Hartlepool. Însă ei par să piardă teren în zonele mai bogate din sud, pe care le controlau în mod tradiţional.

O sursă din cadrul Partidului Conservator a declarat pentru agenţia PA că rezultatul este "dezamăgitor" şi că alegerile parţiale "sunt mereu dificile pentru partidul aflat la putere, în special după 11 ani de guvernare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.