Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul consilierului lui Bolojan susține că România nu merită în Schengen: Din cauza 'antimaghiarismului' și a 'instigărilor' lui Iohannis

bihoreanul.ro
Csomortanyi Istvan

Alianța Maghiară din Transilvania susține într-o luare de poziție că „antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat” și „atitudinea instigatoare a președintelui României împotriva maghiarilor din Transilvania” fac parte din motivele pentru care România nu este pregătită pentru Schengen.

Formațiunea politică este condusă de János Mezei, iar prim-vicepreședinte este orădeanul Csomortányi István, consilier al președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Partidul format la începutul lunii noiembrie prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania și a Partidului Civic Maghiar consideră justificată indignarea opiniei publice din România față de veto-ul exprimat de Austria și de Olanda în Consiliul Justiție și Afaceri Interne.

„Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen”, se arată în comunicatul Alianței Maghiare din Transilvania, potrivit Hirado.hu.

Alianța Maghiară din Transilvania susține că „antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat, atitudinea instigatoare a preşedintelui României împotriva comunităţii noastre, precum şi atacurile continue şi metodice împotriva maghiarilor din Transilvania” se numără printre motivele pentru care „România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen”.

Potrivit presei maghiare, AMT așteaptă ca ministrul de externe Bogdan Aurescu să își asume responsabilitatea pentru eșecul României în privința aderării la spațiul Schengen, precizând că eșecul aderării reprezintă un fiasco al afacerilor externe române.

Consilierul... special al lui Bolojan

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, l-a angajat în 2021 consilier personal pe Csomortányi István, președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Președintele PPMT are la activ gesturi și declarații controversate.

În decembrie 2019, preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, orădeanul Csomortanyi Istvan, a fost amendat cu 5.000 lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru că într-o fotografie în care făcea salutul nazist. Fotografia a fost realizată în 2006, în timpul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), organizată anual la Gheorghieni, în judeţul Harghita, şi susţinută financiar de partidul ultranaţionalist Jobbik, de extremă dreapta, precum şi de alte organizaţii maghiare. Amenda a fost contestată, însă instanța a menținut sancțiunea.

Mai recent, după izbucnirea războiului din Ucraina, același Csomortanyi Istvan susținea că niciuna dintre părți nu dorește pacea, iar țările europene nu ar trebui să intervină.  „Ucraina este un stat care, cu sistemul său de guvernare corupt până în măduva oaselor, este dușmanul tuturor cetățenilor săi, ceea ce nu este dovedit de nimic mai mult decât de faptul că aproximativ 10 milioane de cetățeni au plecat în străinătate în ultimii ani”, a scris Csomortányi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.