Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul lui Bolojan învinuiește Ucraina - Liderul PPMT șochează: Niciuna dintre părți nu își dorește pacea, țările europene nu ar trebui să intervină

bihoreanul.ro
Csomortanyi Istvan

Csomortányi István, președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania și consilier al președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan (PNL), susține că nici Ucraina și nici Rusia nu au dreptate în conflictul izbucnit la nordul României, criticând dur țara invadată de trupele ruse.

Potrivit ziarului Bihoreanul, declarațiile se regăsesc într-un articol intitulat „Acesta nu este războiul nostru, marile puteri ne datorează pace”, publicat pe 24 februarie, ziua invadării Ucrainei de către Rusia, pe site-ul PPMT, și semnat de Csomortányi István, în calitate de co-președinte al Alianței Maghiare din Transilvania, care înglobează PPMT şi Partidul Civic Maghiar.

Csomortányi István este de câteva luni consilierul lui Bolojan, în ciuda faptului că în 2019 a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru că a apărut într-o fotografie în care făcea salutul nazist.

Consilierul lui Bolojan cere europenilor să nu se amestece în conflictul din Ucraina. „Suntem convinși că maghiarii din Transilvania, la fel ca toate națiunile Europei Centrale, trebuie să rămână în afara conflictului dintre Ucraina și Rusia și dintre Est și Vest. Interesul nostru principal este pacea, care în acest caz, evident, nu este ceea ce își dorește niciuna dintre părți”, a scris președintele PPMT.

Csomortányi și-a exprimat convingerea că nici Ucraina și nici Rusia nu au dreptate. „Convingerea noastră este că niciuna dintre părți nu are dreptate în acest conflict. Cunoaștem bine Rusia, iar Ucraina este statul care, în ultimii ani, a călcat în picioare drepturile minorităţilor naţionale de pe teritoriul ţării, dreptul la limba maternă, la educaţie”, a scris liderul politic maghiar, acuzând Ucraina că îi „persecută” pe minoritarii țării, inclusiv pe ungurii din Transcarpatia și pe românii din Bucovina.

„Ucraina este un stat care, cu sistemul său de guvernare corupt până în măduva oaselor, este dușmanul tuturor cetățenilor săi, ceea ce nu este dovedit de nimic mai mult decât de faptul că aproximativ 10 milioane de cetățeni au plecat în străinătate în ultimii ani”, a scris Csomortányi.

Acesta a acuzat și „ipocrizia Uniunii Europene”, care ar avea o politică externă și economică sinucigașă, în contradicție cu interesele cetățenilor. „Nu i-am auzit pe niciunul dintre cei care vorbesc cu atâta înfocare despre apărarea drepturilor omului şi susţin regimul ucrainean, să vorbească la fel de entuziaşti despre cum s-au călcat în picioare în ultimii ani drepturile cetăţeneşti ale celor aproximativ 50 de milioane de oameni din comunități naționale indigene din UE ori despre drepturile minorităților ucrainene sau despre corupţia care paralizează Ucraina”, a transmis șeful PPMT.

Csomortányi mai afirmă că este convins că intervenția externă în războiul din Ucraina nu se face pentru protejarea cetățenilor sau pentru asigurarea păcii, „ci pentru impunerea intereselor marilor puteri, din cauza căreia ne aşteptăm acum la insecuritate şi lipsuri pe întregul continent european”. „Acesta nu este războiul nostru, dar vom plăti noi preţul gazului şi combustibilului, ale căror tarife vor exploda în mijlocul unei crize energetice care deja ne împovărează, nemaivorbind de o posibilă stare de război”, a mai spus el.

„Noi, maghiarii din Transilvania, nu datorăm credință niciunei părţi. Dimpotrivă, după ororile secolului XX, marile puteri ale lumii ne datorează nouă, central-europenilor, și nu puțin: pacea”, a punctat Csomortányi.

Ulterior, pe pagina sa de Facebook, politicianul a scris un nou mesaj, prin care anunță o strângere de fonduri, în contextul războiului, dar numai pentru maghiarii din Transcarpatia, nu pentru toată populația din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.