Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul de extremă dreapta Vox, din Spania, 'merg pe mâna' generalilor dictatorului Franco la alegerile legislative din aprilie

wikipedia.org
francisco franco

Partidul de extremă dreapta spaniol Vox a prezentat luni doi generali în retragere, semnatari ai unui manifest care cerea 'respect' pentru figura dictatorului Franco, drept candidaţi la alegerile legislative de pe 28 aprilie, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Agustin Rosety Fernandez de Castro, fost general de brigadă în marină, şi Alberto Asarta, fost comandant al Forţei Naţiunilor Unite în Liban (FINUL), vor fi capii de listă ai partidului în provinciile Castellon şi, respectiv, Cadix, a anunţat Vox pe Twitter.

Citește și: Șerban Nicolae pune tunurile pe bănci! Legea care va analiza la sânge instituțiile bancare .

Cei doi generali în retragere se numără printre semnatarii unui manifest, difuzat în iulie 2018, care apăra 'figura militară a Generalului Franco, astăzi denigrat până într-un punct de neconceput'.

Manifestul a fost făcut public la scurt timp după ce guvernul socialist condus de Pedro Sanchez şi-a anunţat intenţia de a scoate rămăşiţele dictatorului Franco din mausoleul în care sunt depuse, pentru a fi reînhumate într-un loc mai discret.

Citește și: Vești proaste pentru Simona Halep! Câte puncte o despart de locul 1

Amintirea dictaturii lui Franco (1939-1975) şi a războiului civil (1936-1939) care l-a adus la putere rămâne un subiect politic sensibil în Spania, chiar şi la 43 de ani de la moartea 'Generalissimului'.

Potrivit sondajelor, Vox ar urma să pătrundă în parlamentul de la Madrid după viitoarele alegeri şi ar putea fi chiar decisiv pentru formarea unui guvern de dreapta.

Citește și: Explicație halucinantă! De ce nu are România autostrăzi

Partidul şi-a făcut o apariţie bruscă pe scena politică odată cu alegerile regionale din Andaluzia în decembrie 2018, când a obţinut 11% din voturi şi 12 deputaţi dintr-un total de 109, într-o ţară unde extrema dreapta era până atunci aproape inexistentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.