Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul de guvernământ din Polonia, sub tirul criticilor. Fiul unei deputate din opoziţie s-a sinucis ca urmare a unui reportaj difuzat la radio / FOTO

the guardian
Magdalena Filiks

Partidul de guvernământ din Polonia, sub tirul criticilor după sinuciderea fiului unui parlamentar de opoziție. Mikolaj Filiks, 15 ani, s-a sinucis după ce un post de radio de stat a contribuit la identificarea sa ca victimă a unui pedofil.

Partidul polonez de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), este criticat din cauza morţii fiului în vârstă de 15 ani al unui parlamentar de opoziţie, care s-a sinucis după ce un post de radio de stat a transmis informaţii ce au dus la identificarea sa ca fiind victima unui pedofil, relatează The Guardian.

Sejmul, parlamentul polonez, a păstrat marţi un minut de reculegere în memoria lui Mikolaj Filiks. Mama sa, Magdalena Filiks, deputat din partea principalului partid de opoziţie din Polonia, Platforma Civică, a anunţat săptămâna trecută că acesta a murit în februarie.

Adolescentul s-a sinucis la câteva săptămâni după ce un reportaj despre un pedofil condamnat, realizat de Radio Szczecin, parte a reţelei de stat Polskie Radio, a dezvăluit detalii despre victime care au permis ca Filiks să fie uşor de identificat public.

În reportajul său din decembrie, radioul a dezvăluit vârsta minorilor şi faptul că unul dintre ei era copilul unui parlamentar local. Acesta a adăugat că bărbatul condamnat - al cărui proces a avut loc în 2021 fără public, pentru a proteja victimele - era un fost membru al Platformei Civice şi candidat în alegeri, precum şi un activist LGBT.

Povestea, transmisă pe scară largă de alte mass-media de stat, a provocat revoltă în Polonia, susţinătorii opoziţiei afirmând că partidul naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) a orchestrat-o pentru a obţine beneficii politice, astfel încât este cel puţin parţial responsabil pentru această moarte.

PiS, care se va confrunta cu alegeri dificile în acest an, controlează puternic mass-media din Polonia şi a făcut campanie împotriva drepturilor LGBT. Susţinătorii săi au sugerat, la rândul lor, că prima condamnare pentru abuz sexual asupra minorilor a fost muşamalizată în mod deliberat de Platforma Civică.

Jurnalistul care a făcut reportajul, Tomasz Duklanowski, ar fi declarat că a difuzat povestea pentru a arăta că "nu doar biserica catolică" a muşamalizat abuzurile asupra copiilor.

RĂZBOIUL DECLARAŢIILOR POLITICE DUPĂ MOARTEA UNUI COPIL

Liderul Platformei Civice, Donald Tusk, fost prim-ministru polonez şi fost preşedinte al Consiliului European, a postat pe Twitter promisiunea sa de a "cere PiS să dea socoteală pentru fiecare ticăloşie, pentru toate daunele umane şi tragediile pe care le-a provocat cât timp s-a aflat la putere".

Europarlamentarul Radosław Sikorski, fost ministru de externe al cabinetului Tusk, a declarat că acest caz a arătat amploarea cooperării dintre procurori şi presa controlată de PiS, adăugând că astfel de operaţiuni au fost "planificate şi folosite în mod obişnuit pentru a distruge competitorii politici".

Szymon Hołownia, liderul partidului de opoziţie Polonia 2050, a declarat că nu există "niciun cuvânt astăzi care ar putea aduce alinare". El a adăugat: "Cu toate acestea, va veni - să nu se îndoiască nimeni de acest lucru - un moment de plată pentru cei ale căror cuvinte aduc moartea".

PiS a început să acţioneze pentru a prelua controlul direct asupra mass-mediei de stat din Polonia imediat după victoria sa în alegerile din 2015 şi, de atunci, mai multe rapoarte naţionale şi internaţionale au concluzionat că televiziunea şi radioul de stat au fost transformate în nişte portavoci pentru propaganda guvernamentală.

Guvernul polonez, care este implicat într-o dispută de lungă durată cu UE pentru probleme legate de statul de drept, inclusiv în ceea ce priveşte libertatea presei, afirmă că politica sa este un răspuns proporţional la ceea ce susţine că ar fi un front mediatic înclinat în favoarea oponenţilor săi liberali.

Susţinătorii guvernului au acuzat opoziţia de faptul că a exagerat tragedia. Ministrul educaţiei, Przemysław Czarnek, a declarat pentru televiziunea de stat TVP că este "dăunător pentru societate" faptul că acest caz nu a fost raportat mai devreme. "Chiar cei care strigă atât de tare despre lupta împotriva pedofiliei ascund pedofili în rândurile lor", a declarat Czarnek.

Procurorii investighează decesul, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului a lansat o anchetă menită să stabilească dacă postul a difuzat conţinut "care să permită identificarea victimelor minore, ceea ce a pus în pericol grav siguranţa acestora".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.