Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Ecologist Român intervine în scandalul deschiderii gropii de gunoi Glina/ Replica

Inquam Photos / Octav Ganea
Danut Pop

Preşedintele PER Dănuț Pop spune ca partidul pe care îl reprezintă este de partea cetațenilor îngrijorați si revoltați de posibilitatea redeschiderii gropii de gunoi de la Glina şi astfel face apel către Agentia de Mediu si ministrul Mediului să nu condamne încă o dată populația din zona la îmbolnaviri şi chiar moarte prin acordarea autorizației de funcționare pentru o stație de sortare.

Vestea că se încearcă redeschiderea focarului de poluare de la groapa de gunoi Glina prin autorizarea mascată a unei stații de sortare, procedura aflată în derulare la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, a declanşat panică în rândul populației din zonă. Avem infringement pe poluare în Bucureşti si deja se ştie că statul român nu are grijă de cetățenii săi!

Studiile arată că bolile cele mai frecvente la populația din astfel de zone pot fi afecțiuni ale căilor respiratorii, alergii, astm, cancer pulmonar, afecțiuni renale, afecțiuni gastro- intestinale, afecțiuni ale sistemului cardiovascular etc. Se pare că în zona gropii de gunoi Glina specialiştii au descoprit "rezultate alarmante având depășiri la stibiu, argint, arsen, bariu, cadmiu, cobalt, cupru, mercur, molibden, plumb, zinc care pun în pericol și în prezent populația."

Solicităm ministrului Mediului, Tanczos Barna şi Agentiei Mediului să reflecteze foarte bine asupra riscurilor redeschiderii gropii Glina întrucât acordarea autorizației de funcționare înseamnă genocid asupra populației! Si aşa la periferia capitalei se ard deşeuri periodic ceea ce ne afectează sănătatea, iar acest capitol a rămas nerezolvat! România este la pământ cu gestionarea deşeurilor! Ne condamnă la moarte, încet şi sigur!" a scris Dănuț Pop preşedintele PER pe pagina sa de facebook.

--

Replica Ecorec

În data de 03.06.2022 ANPM a publicat decizia de emitere a autorizației de mediu pentru ECOREC S.A. în scopul desfășurării activității de sortare a deșeurilor și recuperarea a materialelor reciclabile la nivel național și la punctul de lucru din Șoseaua de Centură, nr. 2, Popești Leordeni, Ilfov.

Ca urmare a informațiilor apărute în articolul publicat referitoare la o presupusă autorizare a depozitului de deșeuri Glina, precizăm că activitatea autorizată prin decizia din 03.06.2022 nu privește activitatea depozitului de deșeuri Glina și se referă doar la activitatea instalației de sortare existentă pe amplasament. Având în vedere codurile CAEN aferente activităților pentru care a fost solicitată autorizația, nici decizia luată de ANPM și nici autorizația de mediu care urmează a fi emisă nu acordă dreptul desfășurării activității de eliminare a deșeurilor în depozitul pentru deșeuri Glina.

Decizia de emitere a autorizației a fost luată în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006 și a prevederilor OM nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, după parcurgerea integrală a procedurii, respectiv analiza documentelor, verificarea amplasamentului și a dotărilor, completarea/clarificarea aspectelor necesare. Decizia a fost făcută publică pe site-ul ANPM, la sediul ECOREC S.A. și prin mediatizare în presă.

Ca urmare a acestei decizii, ECOREC SA nu va desfășura activitate de eliminare a deșeurilor pe amplasamentul autorizat “în Depozitul pentru deșeuri Glina”, subiectele precum “deschiderea/redeschiderea gropii de gunoi Glina” sunt nefondate și promovate artificial în scopul denigrării societății și a blocării activității.

Activitatea care va fi desfășurată după obținerea autorizației de mediu, presupune sortarea deșeurilor municipale și a celor provenite din construcții și demolări.  În urma sortării, fracțiile de materiale reciclabile dar și deșeurile rezultate vor fi evacuate din incinta stației de sortare și a amplasamentului către operatori autorizați.

În prezent, România se află în procedura deschisă de infringement pentru neîndeplinirii obligațiilor privind gestionarea deșeurilor, datorită faptului că nu asigură pretratarea și sortarea deșeurile generate neatingând țintele de reciclare asumate. Drept  consecință,  România plătește deja la bugetul UE taxa pentru plasticul nereciclat urmând ca în scurt timp să înceapă să plătească  penalitatea pentru neatingerea acestor ținte și neîndeplinirea obiectivelor asumate.  Penalitățile  vor fi plătite de către primăriile care nu au îndeplinit țintele de reciclare și nu au reușit să asigure devierea deșeurilor de la eliminare finală, si implicit de către cetățeni, prin urmare autorizarea acestei activități, de sortare și recuperare a deșeurilor, este cu atât mai importantă și necesară.

Autorizarea ECOREC SA pentru desfășurarea activității de sortare și reciclare a deșeurilor poate reprezenta o soluție pentru criza deșeurilor din Bucuresti – Ilfov și este o alternativă pentru administrațiile locale din municipiul București la modalitatea actuală de gestionare a deșeurilor și la monopolul instituit. Prin funcționarea stației de sortare se vor întoarce în circuitul economic cca 50% din deșeurile care vor fi supuse tratării, acestea fiind reciclate și valorificate prin operatorii autorizați,  devenind materie primă pentru noi produse. Fracția care nu va putea fi valorificată va pleca din incinta stației de sortare și a amplasamentului pentru eliminare la operatorii autorizați.

Remarcile reprezentanților anumitor partide politice sunt tendențioase și nefundamentate și preferăm să nu le comentăm. Referitor la acuzațiile cu privire la un presupus pericol de îmbolnăvire reamintim că DSP Ilfov a confirmat prin comunicarea indicatorilor statistici de sănătate publică că în zona depozitului de deșeuri Glina se înregistrează valori normale ale morbidității comparabile cu valori caracteristice celorlalte localități din județ, astfel toate aceste acuze sunt nefondate și scoase din context.

Am lansat invitații către aceste persoane să viziteze depozitul Glina și instalația de sortare pentru a se lămuri cu privire la presupusele îngrijorări ale acestora.  Dacă aceste persoane ar fi cu adevărat interesate de problematica gestiunii deșeurilor la nivelul mun. București ar fi binevenit să se aplece asupra demersurilor de implementare a unui sistem de colectare selectivă adecvat și a unor soluții care să asigure tratarea deșeurilor pre-depozitare

Faptul că depozitul de deșeuri Glina ar putea fi responsabil pentru poluarea zonei este imposibil având în vedere tehnologia de construcție și exploatare a acestuia. Activitatea desfășurată nu a reprezentat niciodată un pericol pentru mediul înconjurător sau pentru populație, în totală opoziție cu cele prezentate, fiind un garant al unei activități conforme, desfășurată prin cele mai bune tehnici disponibile și în conformitate cu cerințele legale.

Depozitul dispune de un sistem de impermeabilizare mixt și complet sintetic prin utilizarea unui strat dublu de impermeabilizare din bentofix si membrane de impermeabilizare PEHD. De asemenea celulele dispun de un sistem complet de drenaj al levigatului și un sistem de colectare al gazului de depozit.

Pe amplasament este instalată o stație de tratare a levigatului prin osmoză inversă cu o capacitate de tratare de 72 mc/zi, crescând astfel eficiența și capacitatea de tratare a levigatului. In anul 2015/2018 instalația este extinsă cu un noi module de tratare, atingând o capacitate de tratare de 400 mc/zi.

Foto – bazine de colectare a levigatului, bazin de colectare al apei tratate și instalația de epurare

În urma procesului de tratare, apa rezultată se încadrează în limitele impuse de NTPA 002/2005 si este evacuată prin canalizarea municipală către SEAU Glina. În perioada 2006 – 2020, prin instalațiile de tratare a levigatului a fost procesat un volum de aproximativ 600.000 mc de levigat.

În anul 2007 pe suprafața depozitului vechi sunt realizate 126 foraje de captare activă a biogazului. În același an, acestea sunt conectate printr-un sistem de colectare la o instalație de tratare la temperaturi înalte (>1000 °C). Capacitatea de tratare a instalației este de 2000 mc/h și poate acoperi volumul de gaz maxim posibil generat de depozitul Glina.

Începând cu anul 2010 pe măsura închiderii celulelor de depozitare sistemul de captare a biogazului este extins cu 46 de puțuri pe suprafața celulelor 1 si 2. Forajele sunt conectate la un sistemul automat de extracție și neutralizare prin ardere la peste 1000 grade Celsius. La această temperatură orice constituent poluant la gazului este complet neutralizat.

Până în prezent a fost tratat un volum de aproximativ 5 milioane mc de biogaz.

În anul 2016 a fost realizată a perdea vegetală de protecție formată din 20.000 de puieți de salcâmi pe o suprafață de aproximativ 10 ha, suprafață dispusă pe zona de aliniament în partea de S-V a depozitului.

În anul 2018 proiectul de împădurire a fost continuat prin plantarea a 18.000 puieți de salcâmi.

În total, perdeaua vegetală se întinde pe o suprafață de 10 hectare și însumează aproximativ 40.000 de arbuști, salcâmi și salcie.

Din toate cele prezentate rezultă fără dubiu că depozitul Glina este un depozit conform care corespunde normelor și cerințelor în vigoare și nu se poate discuta sub nici de un depozit de deșeuri neconform sau “o groapă de gunoi”.

Reamintim că proiectul de ecologizare a depozitului Glina a fost aprobat prin hotărârea de consiliul local Popești Leordeni în anul 2001. Zona este prevăzută prin hotărâre de guvern cu destinație de management al deșeurilor.

Mai mult în jurul depozitului Glina este instituită prin lege o zonă de protecție sanitară de 1000 de metri în care se aplică interdicția de construire a imobilelor cu destinație de locuință. Vinovate de situațiile de incompatibilitate a funcțiunilor care au apărut în timp între diverse obiective/imobile și depozitul de deșeuri Glina sunt în mod exclusiv autoritățile locale care nu au respectat legislația și normele urbanistice care impun respectarea limitei de protecție de 1000 de metri în jurul depozitului și stabilirea interdicției de construire.

În cei 21 ani de funcţionare a societății ECOREC S.A., autoritățile cu atribuții de control nu au constatat vreo încălcare a actelor de reglementare pentru activitatea desfășurată de ECOREC S.A..

Niciun cetățean și nici o instituție nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu activitatea care va fi desfășurată, ECOREC S.A. garantează că în urma activității nu vor fi depozitate deșeuri în amplasament iar activitatea în integralitate nu va genera niciun fel de disconfort comunităților învecinate.

ECOREC S.A.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.