Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul la putere în Moldova vrea să modifice Articolul 70 din Constituția Moldovei

Constitutia Republicii Moldova
constitutia moldovei

Curtea Constituțională urmează să se pronunțe joi cu privire la intenția deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate de a modifica articolul 70 din Constituție.

Dacă proiectul PAS va fi avizat de Curte, iar apoi adoptat, Constituția va prevedea incompatibilitatea mandatului parlamentar cu oricare funcție publică și de demnitate publică, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Mai exact, prin proiectul de lege înaintat, deputații PAS vor să modifice articolul 70, alineat 1 din Constituție. În prezent, acesta prevede următoarele: „Calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcții retribuite, cu excepția activității didactice și științifice”.

Autorii precizează că proiectul de modificare a Constituției a fost elaborat în condițiile existenței prevederilor excesiv de restrictive în privința activității deputaților.

„În Republica Moldova, substituirea incompatibilității mandatului parlamentar de la orice funcție retributivă la oricare funcție publică și funcție de demnitate publică va garanta excluderea creației unei largi clase de „politicieni de carieră”. Deputăția nu trebuie urmărită ca profesie în sine. Articolul 60, alineat 1 din Legea cu privire la statutul deputatului prevede că Parlamentul este organul reprezentativ al poporului, prin urmare deputații trebuie să reprezinte poporul, inclusiv grupurile profesionale”, menționează deputații PAS.

În acest sens, potrivit lor, posibilitatea de a avea ocupații private, cum ar fi cele de artă, medicale, consultanță și altele, va împiedica fenomenul de „politicieni de carieră” manifestat prin izolare politică.

Pronunțarea dispozitivului avizului privind proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 alineat 1 din Constituție este anunțată de Curtea Constituțională pentru joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.