Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul lui Viktor Orban îl somează pe Klaus Iohannis: Să-şi ceară scuze de la maghiari, să-şi retragă declaraţia iresponsabilă şi să arate mai mult respect

fidesz

Partidul maghiar de guvernământ Fidesz, condus de Viktor Orban, condamnă cu fermitate declaraţia antimaghiară a preşedintelui României, Klaus Iohannis, scrie joi hirado.hu. De asemenea, Fidesz solicită preşedintelui României să-şi ceară scuze maghiarilor, se arată într-un comunicat remis de către partid, miercuri, pentru agenţia ungară de presă MTI.

În comunicatul partidului se arată că, în ultimele zile, reprezentanţii statului român au avut mai multe ieşiri împotriva maghiarilor, iar miercuri “primul om al României iese în public, în timpul stării de urgenţă, şi incită împotriva maghiarilor, împotriva UDMR , împotriva Ungariei şi împotriva lui Viktor Orbán”.

În comunicat se mai precizează: “Este trist să constatăm că, în timp ce Ungaria trimite ajutoare în România maghiarilor din Transilvania, preşedintele României, ca urmare a luptelor politice interne, stârneşte tensiuni etnice, amintind de cele mai întunecate vremuri.”

Documentul subliniază că Fidesz este interesat să dezvolte relaţii bune cu România şi este deschis să coopereze “în această situaţie dificilă în care depindem în mod deosebit unul de celălalt”.

Fidesz solicită preşedintelui României “să-şi ceară scuze de la maghiari, să-şi retragă declaraţia iresponsabilă şi să arate mai mult respect faţă de maghiari”.

“Fiecare maghiar este responsabil pentru toţi maghiarii!” – a precizat Fidesz.

Președintele Klaus Iohannis a lansat joi un atac dur la adresa PSD, acuzând social-democrații că „vor să dea Ardealul ungurilor”: „Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Președintele și-a început declarația salutând în limba maghiară: „Jo napot kivanok, PSD”.

Apoi, Iohannis a spus „Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Potrivit președintelui, în timp ce autoritățile se luptă cu pandemia, PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

„Asta înseamnă o majoritate toxică. Se înțelege acum mai bine de ce am vrut alegeri anticipate: nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD, împotriva României și a românilor. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat Iohannis, adăugând că atât timp cât va fi președinte, o astfel de lege nu va exista.

Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Proiectul a ajuns la Senat, for decizional, care l-a respins definitiv.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 47: PNL și PSD se vor prăbuși! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.