Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul lui Vladimir Putin, victorie categorică în regiunile anexate din Ucraina

alarabiya.net
Vladimir Putin Kremlin

Comisia Electorală Centrală a Rusiei a anunţat că partidul Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin a câştigat alegerile regionale în cele patru teritorii anexate de Moscova în Ucraina, relatează AFP, informează News.ro.

Potrivit primelor rezultate publicate pe site-ul Comisiei Electorale, în timp ce numărătoarea este încă în curs, alegătorii din aceste regiuni ocupate din estul şi sudul Ucrainei susţin Rusia Unită.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au denunţat scrutinul ca fiind "ilegal".

Alegerile regionale de duminică din Rusia - care se desfăşurau şi în restul ţării - au fost lipsite de emoţie, în ciuda fundalului ofensivei din Ucraina. Desfăşurate pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică, Moscova încearcă să îşi legitimeze astfel anexările din Ucraina. Deşi în teritoriile ocupate din est şi sud luptele continuă să facă ravagii, iar armata ucraineană a lansat o contraofensivă, Moscova susţine că scrutinul se desfăşoară echitabil şi fără incidente.

FĂRĂ OPOZIŢIE

De mai bine de un an şi jumătate, mii de ruşi au fost condamnaţi, uneori la pedepse grele, pentru că au protestat faţă de ofensiva din Ucraina. Nici o opoziţie reală "în afara sistemului" nu este reprezentată în alegeri: opozanţii sunt fie în închisoare, fie în exil.

Prin urmare, rezultatul acestor alegeri, organizate pentru desemnarea guvernatorilor, a deputaţilor regionali şi a consilierilor municipali, nu ar trebui să producă surprize. Preşedinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a salutat faptul că alegerile s-au desfăşurat "într-o manieră dinamică, cu puţine încălcări" ale regulilor.

Aceste alegeri au loc cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale prevăzute pentru începutul anului 2024, care l-ar putea confirma pe Vladimir Putin la putere până în 2030.

În cele patru regiuni ucrainene anexate, autorităţile de ocupaţie s-au dat peste cap pentru a prezenta o aparenţă de normalitate, în ciuda luptelor continue. În regiunea Doneţk, alegătorii au predat buletine de vot cu vulturul rusesc cu două capete, în timp ce în regiunea Herson, guvernatorul Vladimir Saldo a declarat ziua de vineri zi liberă pentru ca fiecare cetăţean să îşi poată "exprima poziţia".

RĂZBOIUL ÎI PREOCUPĂ PE RUŞI

În mai multe regiuni din Rusia, unde afluxul de alegători este în mod tradiţional cel mai mare duminică, scrutinul a fost, de asemenea, contaminat de conflict. La Rostov pe Don, un mare oraş din sud-vestul Rusiei, nu departe de Ucraina, care a fost lovit de un atac cu drone în această săptămână, doi alegători intervievaţi de AFP în apropierea unei secţii de votare, duminică, au citat spontan conflictul armat ca fiind principala lor preocupare. "Mai presus de toate, vrem să trăim în pace, noi şi copiii noştri", a declarat Nina Antonova, o specialistă în protecţia muncii în vârstă de 40 de ani.

"Toată lumea este preocupată doar de o singură problemă: războiul. Nu avem alte probleme", a declarat şi Anatoli, un pensionar în vârstă de 84 de ani.

La Moscova, campania electorală a fost abia perceptibilă, afişele candidaţilor, inclusiv ale primarului în funcţie Serghei Sobianin, un aliat al lui Vladimir Putin aflat în funcţie din 2010, fiind rareori văzute pe străzi. În schimb, Serghei Sobianin a fost omniprezent la televizor în ultimele zile, lansând noi linii de trenuri regionale şi o autostradă cu taxă şi inaugurând spitale renovate. Moscoviţii intervievaţi de AFP au declarat că au apreciat direcţia modernă luată de capitala rusă sub conducerea lui Serghei Sobianin. Fără nicio surpriză, acesta a fost reales, potrivit Comisiei Electorale.

La câteva sute de kilometri sud-vest de Moscova, în regiunile de la graniţa cu Ucraina, care sunt în mod regulat ţinta unor atacuri ale Kievului, condiţiile de securitate pentru organizarea scrutinului erau totuşi precare. Preşedinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a anunţat deja că votul în oraşul Şebekino, în regiunea Belgorod, a fost "amânat din cauza nivelului ridicat de alertă".

Singura evoluţie politică semnificativă este că, în sudul Siberiei, candidatul Partidului Comunist, Valentin Konovalov, în vârstă de 35 de ani, încearcă să fie reales în regiunea muntoasă Hahassia, slab populată. El se află cu mult în faţa adversarilor săi, potrivit agenţiei oficiale TASS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.