Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Naţionalist irlandez, Sinn Fein spune că propunerile Theresei May privind graniţa irlandeză reprezintă 'un pas înapoi'

Irish News
Sinn Fein DUP

Partidul naţionalist irlandez Sinn Fein a declarat vineri seară că propunerile prezentate în aceeaşi zi de premierul britanic Theresa May privind frontiera irlandeză post-Brexit constituie 'un pas înapoi şi sunt lipsite de orice credibilitate', transmite dpa. ''Astăzi, Theresa May nu a reuşit să înţeleagă adevărurile şi realităţile dure cu care ne confruntăm'', a spus lidera Sinn Fein, Mary Lou McDonald, conform Agerpres.

Într-un discurs privitor la viziunea Londrei asupra viitoarei relaţii cu Uniunea Europeană după Brexit, şefa executivului britanic a dat asigurări că Brexit-ul nu va periclita progresele realizate pe calea păcii în provincia Irlanda de Nord şi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au responsabilitatea comună de a găsi o soluţie asupra modalităţii de a evita o 'frontieră dură' între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

''Orice frontieră dură sau o frontieră vamală în Marea Irlandei, între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, care ar rupe piaţa comună naţională a ţării, este inacceptabilă'', a explicat Theresa May.

''Adevărul dur este acela că Brexit-ul este incompatibil cu dorinţele oamenilor din Nord (Irlanda de Nord, n.r.), acţionează împotriva economiei noastre şi ne subminează acordurile'', a subliniat McDonald.

Sinn Fein doreşte ca Irlandei de Nord să-i fie acordat un 'statut special' pentru a rămâne în interiorul uniunii vamale şi al pieţei unice europene, a precizat lidera naţionaliştilor irlandezi.

Începând din ianuarie anul trecut, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat după ce partidul naţionalist Sinn Fein s-a retras din guvernul în care puterile erau împărţite cu Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), ceea ce a sporit şansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Marea Britanie a fost nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord - primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a guvernului de la Londra - întrucât până la 6 noiembrie anul trecut la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărţite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.