Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul nord-irlandez care sprijină guvernul May în parlament susţine modificarea acordului cu UE

rfi.fr
Brexit

Premierul britanic Theresa May trebuie să asigure modificarea acordului de Brexit încheiat cu Uniunea Europeană astfel încât acesta să conţină garanţii cu caracter juridic obligatoriu în ce priveşte "plasa de siguranţă" pentru frontiera nord-irlandeză, a declarat marţi purtătorul de cuvânt pentru Brexit al Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), Sammy Wilson, transmite Reuters preluată de Agerpres.

"Va fi necesară o schimbare în acordul de retragere", a spus Wilson, al cărui partid susţine în parlamentul britanic guvernul condus de conservatoarea Theresa May. "Nu are rost să avem asigurări care nu au acelaşi statut cu termenii acordului de retragere", a explicat el, adăugând că aceasta este, în opinia sa, principalul element pe care premierul May va trebui să îl susţină la noile negocieri cu UE.

Chemată luni în faţa Camerei Comunelor pentru a prezenta un ''plan B'' după ce deputaţii i-au respins săptămâna trecută acordul convenit cu Bruxellesul, Theresa May a spus că nu poate exclude un ''no-deal'', adică posibilitatea ca la 29 martie Regatul Unit să iasă din UE fără niciun acord şi a apreciat drept puţin probabil ca UE să accepte o amânare a datei Brexit-ului, decisă în baza articolului 50 din tratatul UE. De asemenea, ea a respins din nou ideea de a organiza un nou referendum pe tema Brexit-ului, despre care a spus că i-ar încuraja pe cei care doresc să divizeze Regatul Unit şi ar submina democraţia prin anularea referendumului desfăşurat în 2016.

Theresa May le-a promis deputaţilor britanici că va accepta o implicare sporită a lor în procesul Brexit-ului şi că va fi ''mai flexibilă'' în încercarea de a revizui clauza de ''backstop'', pe care ea a acceptat-o pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel a reuşit încheierea unui acord. Această clauză, ce prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxellesul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.