Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul pro-occidental al președintelui Republicii Moldova a câștigat alegerile locale, dar a pierdut în orașele mari

Euronews
alegeri moldova

Partidul pro-european al președintelui Republicii Moldova a ajuns pe primul loc în sute de localităţi după alegerile locale, dar nu a reușit să câștige posturi de primar în marile orașe.

Observatorii au spus că scrutinul a fost afectat de amestecul străin și de interzicerea unui partid pro-rus.

Alegerile de duminică pentru desemnarea a 12.000 de oficiali locali, inclusiv a primarului capitalei Chișinău, au fost văzute ca un test pentru politica pro-europeană a președintelui Maia Sandu și au avut loc pe fondul unor acuzaţii de ingerință rusă.

Autorităţile de la Moscova au negat amestecul în alegeri.

Partidul de Acțiune și Solidaritate (PAS) al dnei Sandu a câștigat mai mult de 40% din voturile exprimate pentru primari, consilieri și consilii raionale și sate.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a transmis într-un raport preliminar că întreaga campanie a fost denaturată de "un aflux de fonduri ilicite și străine și de stimulente monetare folosite pentru a influența voinţa alegătorilor".

Înainte de vot, autoritățile moldovenești au acuzat Rusia că "cumpără" voturi prin direcționarea a 5 milioane de dolari către "grupuri criminale" conduse de omul de afaceri fugar Ilan Şor, care a fost condamnat în lipsă pentru implicare în fraude bancare în Moldova.

Cu doar două zile înainte de vot, autoritățile au interzis partidul Şansă, legat de dl Şor, din motive de securitate, o decizie despre care OSCE crede că a "limitat opţiunile alegătorilor și a dus la alegeri necontestate în unele localități mai mici".

"Excluderea generală a candidaților fără posibilitatea de a recurge efectiv la măsuri legale este contrară angajamentelor OSCE și standardelor internaționale", se arată în comunicat.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a salutat performanța partidului de guvernământ în fața a ceea ce a descris drept o încercare a administraţiei de la Kremlin de a "își implica toate forțele în amestecul în aceste alegeri".

"În ciuda ingerinței fără precedent a unui stat străin, PAS și candidații pro-europeni au reușit să obțină cel mai bun rezultat din țară", a spus dl Grosu într-o conferință de presă.

Partidul Maiei Sandu a câștigat locuri de primar în primul tur de scrutin în 244 din 898 de sate și orașe. Acele victorii au fost în mare parte în zonele rurale, iar candidații săi nu au reușit să preia controlul asupra marilor orașe și a Chișinăului.

În Capitală, primarul în exercițiu, Ion Ceban, a declarat luni că l-a învins pe Lilian Carp de la PAS, evitând la limită un al doilea tur, cu 50,62% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare.

În alte orașe, cursa pentru primăria din Bălți a trecut în turul al doilea; la Cahul, postul de primar a fost câștigat de un candidat independent; la Orhei, un candidat independent legat de Ilan Şor a câștigat din primul tur.

Ministrul infrastructurii, Andrei Spinu, vicepreședinte al PAS, a declarat că principala concluzie a alegerilor a fost că "alegerea pro-europeană a Moldovei a câștigat cu încredere în toată țara".

Acesta a fost ultimul vot național din Republica Moldova înainte de alegerile prezidențiale care vor avea loc în noiembrie 2024, în condiţiile în care micul stat ex-sovietic de la granița României încearcă să avanseze pe calea aderării la Uniunea Europeană și a părăsirii orbitei Rusiei. Maia Sandu a denunțat invadarea Ucrainei de către Rusia și a acuzat administraţia de la Moscova că complotează pentru a o înlătura de la putere printr-o lovitură de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.