Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul viitorului sau al trecutului?

hrituc

Desemnarea lui Dacian Cioloș ca prim-ministru a produs efecte importante în percepția publică. Majoritatea analiștilor creează posibile scenarii despre cum ar putea să se configureze scena politică. Au apărut chiar voci care susțin că la un moment dat se va încerca lansarea unui nou partid prezidențial, care să fie condus de premierul desemnat.

Evenimentele din ultima vreme, căderea guvernului Ponta, mitingurile din stradă, protestele din online, au dus din nou la crearea percepției că PSD și PNL sunt „aceeași mizerie”. Nu au fost elemente fundamentale de diferențiere între cele două partide, iar nemulțumirea acumulată de-a lungul timpului împotriva clasei politice a dus la acest rezultat.

Jocul politic al președintelui Iohannis în ultimele zile a fost unul lipsit de elemente spectaculoase dar, în schimb, a dus la efectele pe care le aștepta și „strada”- o disociere de partidele politice și desemnarea unui premier onest, profesionist, cu reputație bună și independent politic - Dacian Cioloș. Votarea amendamentului de mărire a salariilor bugetarilor și de către PNL a dus, din nou, la creionarea percepției că liberalii nu au curajul să își asume decizii grele în momente delicate din cauza populismului cu care s-au învățat în anii care au trecut.

Toate aceste elemente au dus, în mai puțin de două zile de la apariția în prim plan a lui Dacian Cioloș, la formarea în rândul analiștilor din presă, dar și în rândul activiștilor din Facebook, a percepției că există două tabere: partidele vechi pe de o parte și „strada”/ Iohannis și Cioloș pe de altă parte.

Faptul că Cioloș are susținerea PNL pentru învestire trece în planul doi. Cu alte cuvinte, deși premierul desemnat poate fi instalat cu votul liberalilor, aproape nu contează în ochii electoratului. PNL nu înregistrează niciun plus de imagine și probabil nici nu va înregistra. Liberalii sunt într-o situație ingrată, iar dacă nu își vor adapta imediat strategia politică vor fi, probabil, doar beneficiarii decontărilor negative ale unor posibile insuccese ale Guvernului Cioloș. Dacă această imagine a celor două tabere partide vechi - Iohannis, Cioloș, Stradă, se va sedimenta în percepția electoratului, atunci PNL va fi în imposibilitatea de a mai câștiga alegerile. La acel moment, Iohannis va avea de ales într-o schimbare la vârf a PNL prin impunerea lui Cioloș sau crearea unei noi alternative politice - un partid prezidențial.

Deocamdată e prea deveme pentru a putea spune ce se va putea întâmpla. Sunt mulți factori de care ar trebui să ținem cont: Guvernarea lui Cioloș va fi una performantă? PNL va reuși să se reformeze? PNL va reuși să îi asigure o majoritate stabilă premierului? Vor reuși liberalii să dinamiteze în Parlament cadourile otrăvite ale PSD-ului?

În funcție de răspunsurile pe care le vom primi la aceste întrebări, vom putea preconiza direcția pe care și-o va asuma și Cotroceniul în viitorul apropiat. Deocamdată nu va exista un „Adio PNL”, ci mai degrabă un „sunt cu ochii pe voi”! Așa cum Iohannis va privi cu atenție la mișcările PNL, la fel va privi și „strada” la scena politică. Strada a obținut o victorie importantă ceea ce a dus deja la instalarea unei stări de spirit: „Generația facebook a prins curaj, a văzut că se poate”(afirmație rezultată dintr-un focus grup realizat cu oameni dintre cei care au fost la proteste). De acum înainte vom asista și la o schimbare a comportamentului electoral a celor care până mai ieri spuneau că nu merg la vot. Acum vor fi mult mai mulți cei care se vor duce la vot și vor taxa orice greșeală, pentru că au văzut că se poate ca vocea lor să fie ascultată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.