Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partizanii ucraineni le dau mari bătăi de cap soldaților ruși: principalele misiuni pe care le îndeplinesc (analiză Al Jazeera)

Radio Free Europe
soldati ucraineni

De la aruncarea în aer a infrastructurii și distrugerea depozitelor de armament, până la inscripționarea cu spray a mesajelor pentru forțele rusești invadatoare, activitatea partizanilor este în creștere în Ucraina, în special în părțile sudice ocupate, transmite Al Jazeera într-o analiză, pe care o redăm mai jos.

Mișcarea de Rezistență a Ucrainei Libere, un grup condus de cetățeni, scrie pe site-ul său: "Am distrus literalmente planurile lui Putin de a ruina Ucraina din interior... Chiar și cu câteva luni înainte de invazia la scară largă, [începusem] deja să mobilizăm și să antrenăm oameni pentru toate nivelurile de rezistență pentru a apăra Ucraina - militar, comunicații, ajutor umanitar și diplomație."

Activ în principal în părțile sudice ale regiunii ocupate Zaporojie și în jurul orașului Herson, unde Ucraina desfășoară o contraofensivă, activitatea partizanilor a devenit mai coordonată de la începutul războiului.

"Atacurile mai spectaculoase, mai sofisticate și cu mai mult impact din Crimeea sunt, în opinia mea, cel mai probabil o combinație de operațiuni ale forțelor speciale și asistență locală. Ele perturbă strategic liniile de aprovizionare rusești, subminează moralul și slăbesc capacitățile militare ale Rusiei în sudul Ucrainei și în Marea Neagră", a declarat Stefan Wolff, profesor de securitate internațională la Universitatea din Birmingham.

Wolff a remarcat diferențele dintre eforturile locale - partizanii - și atacurile orchestrate în principal de forțele speciale ucrainene. "Atacurile de pe continentul ucrainean, de exemplu, în regiunea Herson, sunt mai degrabă eforturi locale și până acum au vizat în principal autoritățile de ocupație rusești și colaboratorii locali pentru a slăbi controlul Rusiei asupra acestor zone și pentru a trimite un mesaj de sfidare și speranță populației care suferă sub ocupația rusă de acolo."

Se pare că există un nivel ridicat de colaborare între armata ucraineană și partizani, care au furnizat trupelor informații despre forțele rusești și despre situația din teritoriile ocupate. "Cea mai vizibilă activitate a partizanilor implică țintirea și asasinarea colaboratorilor locali și a activiștilor pro-ruși, precum și atacuri asupra diferitelor "patrule de noapte" care implică trupele rusești", a declarat pentru Al Jazeera Alexander Lanoszka, profesor asistent de relații internaționale la Universitatea din Waterloo. "Alte activități includ acte minore de rezistență, cum ar fi arborarea steagului ucrainean, afișarea de pliante și broșuri antirusești și crearea unei atmosfere generale de disconfort pentru forțele de ocupație. Au existat rapoarte despre partizani care au aruncat în aer trenuri în apropiere de Melitopol."

Acești voluntari au trei sarcini de bază:

  1. distrugerea armelor și a liniilor de aprovizionare ale armatei ruse
  2. transmiterea de informații către armata ucraineană
  3. demoralizarea forțelor de ocupație.

"În general, partizanii nu câștigă războaie, dar au capacitatea de a face ravagii în logistica și infrastructura din spatele liniilor. Atunci când sunt coordonați cu acțiunile forțelor armate regulate, partizanii pot fi importanți atât din punct de vedere tactic, cât și strategic", a declarat pentru Al Jazeera Alexander J Motyl, profesor de științe politice la Universitatea Rutgers-Newark.

"Principala lor forță este că sunt localnici care se bucură de sprijinul populației locale. Sunt greu de distrus. Ca urmare, forțele de ocupație atacă în general populația locală pentru a slăbi sprijinul acesteia pentru gherile. Mișcarea de partizani ucraineni pare să prindă viteză în sudul Ucrainei, cea mai mare parte a activității fiind concentrată în orașele Kherson, pe care forțele armate ucrainene sunt pe cale să îl elibereze, și în orașele Melitopol și Berdiansk, în Zaporizhzhya", a punctat Motyl.

Motyl a adăugat că, în perioada 6 iulie - 2 august, au fost raportate 33 de eforturi de rezistență. "Dintre acestea, 17 au implicat acte de protest non-violent, în timp ce 16 au implicat violențe împotriva persoanelor sau a proprietății. Cele mai multe astfel de incidente au avut loc în Herson, unde forțele armate ucrainene pregătesc o contraofensivă. Nouă incidente au avut loc în Donbas; câte patru în provincia Zaporojie și în Crimeea; unul în provincia Harkov", a declarat Motyl. "Este foarte dificil de cuantificat impactul acestora, având în vedere secretul care caracterizează atât activitatea partizanilor, cât și a forței de ocupație. Un lucru este cert: trupele rusești trebuie să se îngrijoreze nu numai de atacurile de pe linia frontului, ci și de atacurile asupra celor din spatele lor, care ar putea viza logistica, aprovizionarea și chiar persoane aflate în poziții de autoritate", a declarat Lanoszka de la Universitatea din Waterloo.

Potrivit lui Motyl, deși măsurarea efectului lor este dificilă, "este semnificativ faptul că mișcarea este în creștere și devine din ce în ce mai activă. Acest lucru cu siguranță nu îi poate mulțumi pe ruși".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.