Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pas către pace în Balcani: Pristina acceptă planul european de normalizare a relațiilor cu Belgradul

infomax.mk
ue serbia kosovo

După întâlnirea cu emisarul special al Uniunii Europene, Miroslav Lajčak, premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că Pristina acceptă planul european de normalizare a relațiilor cu Belgradul, relatează RTS, potrivit Rador.

Pe profilul său de Twitter, Kurti a apreciat că planul este o bună bază pentru discuțiile viitoare și o platformă solidă pentru avansarea dialogului. Kurti a apreciat că discuția cu Lajčak a fost bună. "Anumite probleme privind garanțiile internaționale, mecanismul de implementare și termenele pentru implementare vor fi discutate în curând la Bruxelles. Conceptul democratic de orientare europeană ne dă speranțe" - a subliniat Kurti.

Condițiile Kosovo

Premierul kosovar Albin Kurti a declarat joi că ar accepta crearea unei asociaţii a municipalităţilor populate de kosovarii sârbi, ceea ce le-ar oferi acestora o anumită autonomie, dacă Serbia va recunoaşte independenţa Kosovo, transmite agenţia EFE.

Kurti a declarat la Pristina că are "şase condiţii politice" pentru crearea acestei asociaţii, inclusiv ca aceasta să nu fie mono-etnică şi să nu dispună de nicio putere publică sau executivă.

Premierul naţionalist kosovar mai cere ca o asemenea asociaţie să fie creată "numai după recunoaşterea" de către Serbia a independenţei pe care Kosovo şi-a proclamat-o în 2008.

O altă condiţie pe care Kurti o pune Belgradului este ca acesta să-şi retragă cererea prin care solicită statelor UE ce nu recunosc independenţa Kosovo (Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania) să se opună aderării Kosovo la UE.

Acord mediat de UE

Un acord între Belgrad şi Pristina mediat de UE în anul 2013 prevede o autonomie pentru comunităţile din Kosovo cu populaţie sârbo-kosovară majoritară care să apere drepturile colective ale acesteia şi să dispună de competenţe în domenii precum economia, educaţia şi sănătatea, dar guvernul kosovar refuză în prezent aplicarea acestui acord, invocând Constituţia Kosovo.

De partea sa, pentru Serbia această autonomie a sârbilor kosovari este o condiţie premergătoare aplicării unui nou plan european destinat normalizării relaţiilor cu Pristina.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că Serbia "va insista cu persistenţă asupra asociaţiei municipalităţilor sârbe, care trebuie să fie un cadru legal şi fizic pentru drepturile poporului sârb".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.