Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pas important spre obiectivul NASA-SpaceX de a ajunge pe Lună - A doua lansare a Starship, considerată una reușită în ciuda unei explozii (VIDEO)

TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia
lansare starship

Nava spaţială fără echipaj Starship a SpaceX, dezvoltată pentru a transporta astronauţi pe Lună şi nu numai, se presupune că a eşuat în spaţiu la câteva minute după ce a decolat sâmbătă, într-un al doilea test, după ce prima încercare de a ajunge în spaţiu s-a încheiat într-o explozie, transmite Reuters.

Racheta a decolat de la centrul de lansare Starbase al companiei lui Elon Musk, lângă Boca Chica, în Texas, zburând la aproximativ 55 mile (90 km) deasupra solului, într-un zbor planificat să dureze 90 de minute în spaţiu.

Dar amplificatorul de primă etapă Super Heavy al rachetei, deşi părea să realizeze o manevră crucială de a se separa de treapta de bază, a explodat deasupra Golfului Mexic la scurt timp după detaşare.

Între timp, propulsorul principal al Starship a continuat să se deplaseze spre spaţiu, dar, la aproximativ 10 minute de la începutul zborului, o transmisiune live a companiei a spus că centrul de control al misiunii SpaceX a pierdut brusc contactul cu vehiculul.

”Am pierdut datele din a doua etapă... credem că s-ar putea să fi pierdut a doua etapă”, a spus gazda transmisiunii live de la SpaceX, John Insprucker.

Lansarea a fost a doua încercare de zbor a Starship, montată pe propulsorul Super Heavy, în urma unei încercări din aprilie care s-a încheiat cu eşec la aproximativ patru minute după decolare.

O transmisiune pe web în direct a SpaceX a lansării de sâmbătă a arătat racheta ridicându-se de la turnul de lansare spre cerul dimineţii, propulsată de grupul de motoare puternice Raptor din Super Heavy.

Obiectivul principal al zborului de testare a fost acela de a ridica nava de pe sol şi în spaţiu, chiar în apropiere de orbita Pământului.

Acest lucru ar fi marcat un pas cheie către realizarea ambiţiei SpaceX de a produce o navă spaţială mare, multifuncţională, capabilă să trimită oameni şi mărfuri înapoi pe Lună, mai târziu în acest deceniu, pentru NASA şi, în cele din urmă, pe Marte.

Musk – fondatorul, directorul general şi inginerul şef al SpaceX – consideră, de asemenea, că Starship va înlocui în cele din urmă racheta Falcon 9 a companiei drept piesa centrală a afacerii sale de lansare, care transportă deja majoritatea sateliţilor din lume şi alte încărcături utile comerciale în spaţiu.

Scopul NASA: revenirea pe Lună

NASA, clientul principal al SpaceX, are un interes considerabil în succesul Starship, pe care agenţia spaţială americană se bazează pentru a juca un rol central în programul său de zbor spaţial uman, Artemis, succesorul misiunilor Apollo de acum mai bine de jumătate de secol, care au trimis astronauţi pe Lună pentru prima dată.

Obiectivul misiunii a fost să ridice nava de la sol în Texas şi să ajungă în spaţiu, chiar dacă nu ar fi ajuns pe orbită, apoi să se cufunde prin atmosfera Pământului pentru o amerizare în largul coastei Hawaii.

Lansarea fusese programată pentru vineri, dar a fost amânată cu o zi pentru o schimbare de ultimă oră a hardware-ului de control al zborului.

În timpul zborului său de testare din 20 aprilie, nava spaţială a explodat în mai puţin de patru minute, într-un zbor planificat de 90 de minute, care a mers prost de la început.

SpaceX a recunoscut că unele dintre cele 33 de motoare Raptor ale Super Heavy au funcţionat defectuos la ascensiune şi că racheta de propulsie din treapta inferioară nu a reuşit să se separe, aşa cum era proiectat, de nava din treapta superioară, înainte ca zborul să fie încheiat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.