Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Păsările din pădurile tropicale îşi limitează reproducerea pentru a supravieţui perioadelor de secetă (studiu)

pasari tropicale

Păsările din pădurile tropicale îşi limitează reproducerea pentru a reuşi să supravieţuiască în perioadele de secetă, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Climate Change, informează AFP.

Cercetătorii au folosit informaţii referitoare la 38 de specii, culese de-a lungul a 17 ani de observaţii pe teren în Venezuela şi Malaysia, în timpul unor perioade de secetă în care cea mai mare parte dintre păsări şi-au limitat activitatea de reproducere. Creşterea puilor necesită într-adevăr un consum suplimentar de energie într-o perioadă de diminuare a resurselor de hrană, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vești proaste de la meteorologi - se schimbă vremea: ploi în 29 de județe

Speciile cu cea mai mare speranţă de viaţă şi-au redus în cea mai mare măsură capacitatea de reproducere, cum ar fi Brachypteryx montana, a cărei natalitate a scăzut cu 68%.

Şi, ca regulă generală, speciile care şi-au redus foarte mult reproducerea au cunoscut o mai mare rată de supravieţuire a indivizilor adulţi. A fost surprinzător, întrucât noi ne aşteptam ca seceta să afecteze supravieţuirea tuturor speciilor până la un anumit punct'', a subliniat coautorul studiului, James Mouton, de la Universitatea Montana (Statele Unite).

Speciile care au o speranţă de viaţă mai scurtă şi care îşi permit aşadar mai puţin să limiteze naşterile se confruntă cu o rată de supravieţuire mai scăzută, fapt care sugerează că ''populaţiile cu cea mai lungă durată de viaţă pot înfrunta mai bine consecinţele secetei decât se credea până acum'', a subliniat James Mouton.

Citește și: Alina Mungiu Pippidi trage semnalul de alarmă: Klaus Iohannis și pericolul dictaturii în România

Odată cu înmulţirea perioadelor de secetă ca urmare a efectelor încălzirii globale, adaptabilitatea speciilor animale este una dintre provocările conservării biodiverităţii.

Dar supravieţuirea acestor specii de păsări este în egală măsură ameninţată de alţi factori, în principal afectarea habitatului ca urmare a activităţii umane, a subliniat cercetătorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.