Consumul zilnic de uleiuri omega-3 ar putea încetini procesul de îmbătrânire, potrivit unui amplu studiu clinic care analizează metodele de prelungire a vieții sănătoase – perioada petrecută în stare bună de sănătate înainte de declinul vârstei înaintate.
Cercetarea a arătat că persoanele vârstnice, dar sănătoase, care au consumat timp de trei ani un gram de acizi grași esențiali, au prezentat un ritm de îmbătrânire biologică cu trei luni mai lent decât restul participanților. În plus, combinarea omega-3 cu suplimente de vitamina D și exerciții fizice regulate a amplificat acest efect până la aproape patru luni, conform datelor publicate de The Guardian.
Profesorul Heike Bischoff-Ferrari, specialist în medicină geriatrică și longevitate la Universitatea din Zürich și autor principal al studiului, a explicat: „Deși aceste efecte pot părea minore – o încetinire a îmbătrânirii biologice de trei până la patru luni în trei ani –, pe termen lung ele ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății populației.”
Cum a fost realizat studiul
Oamenii de știință au utilizat „ceasuri epigenetice” – instrumente biologice care măsoară metilarea ADN-ului – pentru a evalua rata îmbătrânirii într-un studiu clinic desfășurat în Elveția, la care au participat aproape 800 de persoane de peste 70 de ani. Aceste ceasuri epigenetice analizează modificările chimice acumulate în ADN, reflectând vârsta biologică a organismului, nu doar vârsta cronologică.
Voluntarii au fost împărțiți în opt grupuri, primind fie un gram de omega-3 derivat din alge, fie 2.000 de unități internaționale de vitamina D, fie efectuând exerciții fizice timp de 30 de minute, de trei ori pe săptămână, fie o combinație a acestor măsuri.
Trei dintre ceasurile epigenetice au indicat că omega-3 a încetinit procesul de îmbătrânire, iar unul dintre ele a demonstrat beneficii suplimentare atunci când suplimentul a fost asociat cu vitamina D și exercițiile fizice, potrivit articolului publicat în Nature Aging.
Ce alte beneficii aduce consumul de omega-3
Același studiu european, Do-Health, a evidențiat și alte efecte pozitive ale consumului de omega-3, inclusiv o reducere cu 10% a riscului de cădere în rândul vârstnicilor și cu 13% a infecțiilor. Mai mult, combinația dintre omega-3, vitamina D și exercițiile fizice a scăzut cu 39% riscul de pre-frailty (o stare incipientă de fragilitate, caracterizată prin primele semne de declin fizic sau mental) și cu 61% incidența cancerului invaziv.
Aceste rezultate sugerează că adoptarea unor măsuri accesibile, precum suplimentarea cu omega-3 și menținerea unui stil de viață activ, ar putea contribui la prelungirea vieții sănătoase. Totuși, cercetătorii subliniază că, deși efectele observate sunt promițătoare, nu există încă dovezi clare că încetinirea procesului de îmbătrânire se traduce și printr-o durată de viață mai lungă și mai sănătoasă.
Pot fi și rele suplimentele de omega-3?
Deși numeroase studii au evidențiat beneficiile pentru sănătate ale omega-3, cercetările recente sugerează că suplimentele de ulei de pește reduc riscul de boli cardiovasculare doar la persoanele cu afecțiuni preexistente. La persoanele sănătoase, acestea ar putea chiar crește riscul unor probleme cardiace sau al unui accident vascular cerebral.
În acest context, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) nu recomandă suplimentele cu omega-3, ci încurajează consumul a două porții de pește pe săptămână sau obținerea acestui nutrient din surse vegetale.
Steve Horvath, coautor al studiului și cercetător la Altos Labs din Cambridge, consideră că această cercetare ar putea servi drept model pentru viitoarele studii privind încetinirea procesului de îmbătrânire. „În opinia mea, 70 este noul 50”, a spus el. „Evident, aceste intervenții nu sunt un leac împotriva îmbătrânirii. Totuși, rezultatele îmi întăresc convingerea că merită să iau o doză mică de omega-3 și vitamina D și să fac mișcare regulat, totul cu moderație.”
În schimb, Leonard Schalkwyk, profesor de genetică umană la Universitatea Essex, este mai rezervat. „Metilarea ADN-ului se modifică odată cu vârsta, la fel ca pielea”, explică el. „Nu se știe dacă acest proces cauzează îmbătrânirea, dar este puțin probabil, deoarece nu există dovezi că face parte dintr-un ceas biologic intern care poate fi inversat.”
Schalkwyk atrage atenția că studiul a identificat doar o ușoară modificare în metilarea ADN-ului, sugerând o direcție „mai tânără” la persoanele care au urmat regimul de suplimente și exerciții. „Din păcate, asta nu înseamnă că au devenit efectiv mai tineri.”































Comentează