Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Rusiei, apel către liderii politici de la București: 'Suntem două popoare ortodoxe frățești!' / Amintiri inedite despre Patriarhul Daniel

mospat.ru
Patriarhul Chiril al Rusiei

În data de 30 noiembrie 2021, la Reședința Patriarhală și Sinodală de la Mănăstirea Danilov din Moscova, a avut loc întâlnirea dintre Sanctitatea Sa Chiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Rusia, Cristian Istrate.

Adresându-se Sanctității Sale, ambasadorul român i-a mulțumit pentru oportunitatea de a discuta cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse. El a menționat că întâlnirea a avut loc în ziua în care este sărbătorit în România Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, care este cinstit ca ocrotitor ceresc al acestei țări. „Este o zi foarte solemnă pentru noi, o zi națională”, a subliniat ambasadorul. Cristian Istrate a constatat că pentru poporul român credința este un aspect foarte important al vieții, iar Biserica Română se bucură de respect și atenție din partea populației. Menționând că a avut recent ocazia să se întâlnească și să discute cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, diplomatul a transmis Sanctității Sale Chiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, sincere felicitări și urări de bine cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Vezi si: Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual

Ambasadorul a vorbit despre începutul slujirii sale ca șef al misiunii diplomatice a României în Federația Rusă, subliniind în mod special că, atunci când se afla în diferite orașe ale țării, a vizitat bisericile de acolo „pentru a simți spiritualitatea acelor locuri”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a felicitat pe diplomatul Cristian Istrate pentru numirea în funcția de ambasador în Rusia, menționând că Patriarhia Moscovei are în mod tradițional relații bune cu misiunea diplomatică a României la Moscova. În special, Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit Ambasada României în implementarea activităților sale de îngrijire a mormintelor prizonierilor de război români, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În cadrul conversației, a fost abordat subiectul pandemiei de coronavirus, inclusiv impactul acesteia asupra vieții Bisericii. Răspunzând la întrebarea diplomatului român, Patriarhul Chiril a menționat următoarele: „Acum, pandemia a limitat foarte mult posibilitățile de comunicare. Acest lucru se referă, desigur, nu numai la Biserică, ci și la multe instituții ale statului, deoarece este necesară respectarea cu strictețe a condițiilor care sunt dictate de pandemia de coronavirus și aplicarea mijloacelor adecvate de protecție împotriva acesteia”. După cum a remarcat Sanctitatea Sa, chiar și în cel mai dificil moment al pandemiei, slujbele au continuat să fie săvârșite în lăcașurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Ruse. „Popoarele noastre sunt unite printr-o credință comună, o cultură și tradiții apropiate”, a constatat Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril în discuția cu ambasadorul român. „Acest factor, fără îndoială, ar trebui să influențeze relațiile dintre România și Rusia ca state, autoritățile laice ar trebui să țină seama cu seriozitate de faptul că suntem două popoare ortodoxe frățești”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat bunele relații personale cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României. „Ne cunoaștem de foarte mult timp, de multe decenii. Încă de pe când eram foarte tineri, participam la diferite evenimente ecumenice și inter-ortodoxe. În marea majoritate a cazurilor, am avut aceeași părere”, a menționat Sanctitatea Sa. „Pe vremuri, când Europa era împărțită în două tabere, noi reprezentam așa-numitele țări socialiste și aveam aproximativ aceeași experiență de trai, în condiții care erau însoțite de restricții în viața religioasă. Prin urmare, ne-am înțeles foarte bine și ne-am susținut mereu când am vorbit împreună la congrese internaționale”.

Sanctitatea Sa Chiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, și-a amintit cu căldură și de vizita sa la București din 2017, cu ocazia festivităților organizate de Biserica Ortodoxă Română legate de anul apărătorilor Ortodoxiei, care au luptat pentru Biserică în vremurile regimului ateu. „În același an l-am primit la Moscova pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la restaurarea instituției Patriarhiei în Biserica Ortodoxă Rusă”, a remarcat Sanctitatea Sa.

Vezi si: Patriarhia Română reacționează la decizia CE de a elimina denumirea de Crăciun: 'Compromiterea morală a celor ce încearcă utopic falsificarea realității'

În cadrul convorbirii, Patriarhul Chiril a salutat, de asemenea, contactele dintre ierarhii români și arhipăstorii Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, care sunt în comuniune cu Patriarhia Moscovei. „Din păcate, condițiile pandemiei generează anumite restricții, inclusiv pentru pelerinii din România de a vizita Federația Rusă și Ucraina”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse. „Sperăm că aceste restricții vor fi ridicate în viitorul apropiat și vom restabili pe deplin contactele existente. Prețuim relațiile bune cu Biserica Ortodoxă Română”.

Vezi si: Klaus Iohannis recunoaște meritele Bisericii Ortodoxe Române și îi acordă Medalia Aniversară 'Centenarul Marii Uniri'

Din partea Departamenului pentru Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei, la întâlnire au mai participat vicepreședintele DRBE, Arhimandritul Filaret Bulekov, și secretarul DRBE pentru relațiile inter-ortodoxe, protoiereul Igor Yakimchuk, iar din partea Ambasadei României în Rusia: ministrul plenipotențiar, Ninel Găvănescu, și adjunctul interimar al șefului misiunii, Cosmin Ioniță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.