Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul care slujește: De la Daniel Lugojanul la Preafericitul Daniel, Patriarhul României - 30 de ani de arhierie

basilica.ro
patriarhul daniel

Pe 4 martie 1990, prima duminică din Postul Mare, Ilie Ciobotea, actualul Patriarh al României, era hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Timișoara. Azi se împlinesc 30 de ani de arhierie pentru omul care a intrat în istoria Bisericii Ortodoxe Române, dar, fără pic de tăgadă, și în Istoria Românilor, prin cel mai mare proiect realizat, cel al Catedralei Mântuirii Neamului.

Preafericirea Sa devenea pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titulatura de „Lugojanul”. A slujit în această demnitate doar trei luni, fiind ales în data de 7 iunie Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel, la vârsta de 36 de ani. A îmbrățișat viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie, informează basilica.ro.

Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. De notat sunt demersurile de consolidare şi restaurare a Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

Din septembrie 2007 este Patriarhul României.

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului, idealul național primit ca mandat de la înaintași, este o realizare de referință pentru Patriarhul Daniel, însă „catedralele” ridicate sub coordonarea Preafericirii Sale sunt mai multe și nu la fel de mediatizate.

Catedrala încununează zeci de alte proiecte de importanță majoră, între care se numără: canonizarea a 33 de români, înființarea a patru noi episcopii în diaspora, investirea a aproape 200 milioane de euro în programe și activități social-filantropice, înființarea Centrului de Presă Basilica ș.a.

Dincolo de contribuția la nivel național, activitatea Patriarhului Daniel s-a făcut remarcată mai ales în contextul Sfântului și Marelui Sinod din Creta unde a susținut principiul sinodalității ca normă canonică la nivel panortodox.

Biserica a cunoscut schimbări menite a păstra nealterat duhul de rugăciune şi în acelaşi timp a îmbunătăţi viaţa tuturor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.