Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel a decis cine îi ia locul vicarului din reportajul Recoder

Mihail Săsăujan

Arhiepiscopia Bucureștilor are în structura administrativă un nou vicar eparhial şi un nou consilier la Sectorul cultural şi comunicaţii media. Decizia a fost luată de Patriarhul Daniel, care l-a numit pe pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan în funcţia de vicar eparhial în locul preotului Aurel Mihai, care a demisionat în urma reportajului recorder.ro.

Permanenţa Consiliului eparhial i-a numit marţi, 19 octombrie, pe pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan în funcţia de vicar eparhial şi pe pr. dr. Ştefan Zară în funcţia de consilier eparhial. Ambii îşi preiau atribuţiile începând din 20 octombrie.

Pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan s-a născut la 9 mai 1967, în localitatea Metiș, jud. Sibiu. A absolvit Liceul de Filologie-Istorie „Octavian Goga” din Sibiu (1981-1985), urmat de studii universitare de teologie ortodoxă la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1986-1990), studii de master și doctorat la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Viena, Austria (1992-1996). A obţinut titlul de doctor în Teologie la Universitatea din Viena (1996), precum şi un premiu internaţional pentru activitatea ştiinţifică la Eisenstadt, Austria, în 1998. A efectuat stagii de documentare la Arhivele de Stat din Viena în perioada 1997-2004.

Părintele Mihail-Simion Săsăujan are o carieră universitară la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române: asistent (1996-1999), lector (1999-2005), conferențiar (2005-2006) și secretar ştiinţific (2000-2006) la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad; conferențiar (2006-2014) și profesor (din 2014) la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti; abilitare în Teologie (2014); şef al Catedrei de Teologie Istorică (2007-2011) și director al Departamentului de Teologie Istorică, Biblică și Filologie (2011-2015); profesor asociat la Institutul de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ludwig Maximilian” din München, începând cu anul universitar 2019-2020.

A fost hirotonit în treapta diaconiei în anul 1997 și în treapta preoției în anul 2004, numit preot slujitor (2006) și paroh (2008) al Bisericii Albe din București, hirotesit iconom stavrofor în 2009. Începând din anul 2008, odată cu numirea în funcţia de paroh al parohiei Bisericii Alba, a desfăşurat numeroase activităţi la nivel administrativ, cultural-misionar şi social.

Începând cu 1 martie 2016 a fost Consilier eparhial la Sectorul cultural si comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Referitor la noua misiune încredinţată, părintele vicar Mihail-Simion Săsăujan a declarat: „Sunt mulțumitor și recunoscător Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă manifestată cu privire la desfășurarea în mod responsabil și misionar a activităților din cadrul Sectorului Cultural și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe care le-am coordonat în ultimii cinci ani; de asemenea, pentru atenția cu care coordonează învățământul teologic universitar din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul», Univeristatea din București, unde predau cursuri de istoria bisericească a românilor. Voi depune efort și strădanie pentru a duce la îndeplinire responsabilitatea foarte mare a acestui post administrativ eparhial”.

Părintele dr. Ştefan Zară, noul consilier eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, este profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București și preot la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”-Titan II, din Protoieria Sector 3 Capitală.

S-a născut la 9 iunie 1976, în municipiul Onești (Bacău), unde a absolvit cursurile liceale la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, la secția Filologie, după care a urmat cursurile de licență ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București (1997-2001), masterat (2002-2004) și doctorat (2004-2009), obținând în ianuarie 2010 titlul de Doctor în Teologie al Universității din București, la specialitatea Patrologie și istoria literaturii creștine postpatristice, sub îndrumarea diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza. În prezent este student în ultimul an la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, la secția Filologie Clasică.

A fost hirotonit în anul 2008 pe seama capelei Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, de unde a fost transferat în anul 2013 la Parohia „Adormirea Maicii Domnului”-Titan II, din Protoieria Sector 3 Capitală. Deține Gradul I clerical din anul 2010 și a primit rangul de iconom-stavrofor în anul 2014.

Între anii 2016 şi 2020 a condus Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, în calitate de director.

În legătură cu acest nou drum, în calitate de consilier eparhial la Sectorul Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Ștefan Zară a declarat:

„Numirea mea în funcția de Consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor mă onorează foarte mult. Nădăjduind că voi răspunde pe deplin încrederii pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mi-a acordat-o, mulțumesc încă o dată pentru grija părintească pe care, cu multă delicatețe, ne-o poartă. Activitatea culturală a Bisericii a fost și rămâne una dintre coordonatele esențiale ale ei, iar în vremurile noastre se simte nevoia unei intensificări a acesteia, accentuând faptul că temelia pe care a fost zidită Europa este creștinismul, iar civilizația europeană nu se poate menține decât pe această temelie. Nădăjduiesc, de asemenea, ca experiența mea de până acum să rodească noi proiecte culturale în cadrul sectorului la care îmi voi desfășura activitatea. În acest sens, va trebui să continui eforturile depuse mult timp, cu râvnă și fără oboseală, de părintele prof. univ. dr. Mihail Săsăujan, de a aduce la zi revista mitropolitană Glasul Bisericii, pe care a ridicat-o la un nivel academic, dar și intensificarea, din ultimii ani, a activității Editurii mitropolitane Cuvântul Vieții. Lucrarea culturală a Bisericii nu are de altfel ca scop ultim decât rescrierea Cuvântului lui Dumnezeu în inimile credincioșilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.