Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel a hirotesit întru duhovnic mai mulți preoți cunoscuți

Treisprezece preoți din Arhiepiscopia Bucureştilor care au promovat examenul de duhovnicie au primit hirotesia întru duhovnic. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. La finalul rânduielii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt în care a eviden­țiat responsabilitatea părintelui duhovnicesc pentru creșterea în viața spirituală a păstoriților săi, scrie ziarullumina.ro.

În cuvântul de învățătură adresat noilor duhovnici, Patriarhul României a precizat în ce constă noul lor rol: „Cei care au promovat examenul de duhovnicie susținut astăzi au primit această hirotesie, adică binecuvântarea de a exercita slujirea de duhovnic sau părinte duhovnicesc. Certificatul de duhovnicie vă dă dreptul să slujiți ca preoți duhovnici în parohiile care vă sunt încredințate, ajutându-i pe fiii și pe fiicele duhovnicești să crească duhovnicește. Acesta este rolul principal al părintelui duhovnicesc. Duhovnicul este un om preocupat de starea spirituală a credin­cioșilor și, în același timp, este un părinte îndrumător și hrănitor al fiilor duhovnicești din punct de vedere spiritual”.

Preafericirea Sa a evidențiat faptul că Sfinții Părinți ai Bisericii i-au păstorit pe credincioșii timpului lor pe calea mântuirii, dar au contribuit, prin hotărârile sinodale formulate, și la creșterea duhovnicească a tuturor membrilor Bisericii lui Hristos.

„În cultivarea virtuților creștine ne orientăm în primul rând după Sfânta Scriptură, însă interpretată de Sfinții Părinți care au fost mari duhovnici fiindcă au fost și rugători puternici. Toate dogmele și canoanele formulate de Biserică nu au fost formulate de profesori de teologie, ci de Părinți duhovnicești responsabili de eparhii, chiar dacă la sinoade participau și reprezentanți ai împăraților. În general, la sinoadele ecumenice nu au participat toți episcopii existenți, ci mitro­poliții care aveau în subordine și eparhii sufragane. Așadar, ierarhii care conduceau eparhii au formulat cu responsabilitate credin­ța ortodoxă în fața ereziilor, iar întorcându-se acasă, s-au străduit să pună în aplicare hotărârile sinoadelor. Această responsabilitate pentru mântuirea credincioșilor are la bază faptul că dreapta credință este singura care dă omului posibilitatea mântuirii. Mântuirea înseamnă unirea omului cu Dumnezeu, iar dreapta credință arată identitatea lui Dumnezeu”, a explicat Preafericirea Sa.

„Pentru creștinii din lume este important să aibă mereu gândul la Dumnezeu, chiar dacă nu se pot ruga tot timpul, asemenea sfinților isihaști. Pe parcursul istoriei, duhovnici foarte rugători au ajuns să cunoască sufletele credin­cioșilor pe care îi păstoreau, iar Dumnezeu le-a dăruit păstorilor darul cuvântului după râvna ascultătorilor, după cum spune în Filocalie Ioan Carpatinul. Când fiii duhovnicești sunt înaintați în viața spirituală, Dumnezeu își sporește darul în ceea ce privește îndrumarea părintelui duhovnicesc. Există, astfel, o bucurie a prezenței Duhului Sfânt atât în duhovnic, cât și în păstoriții săi”, a concluzionat Părintele Patriarh Daniel.

Preoții care au promovat examenul de duhovnicie, primind hirotesia întru duhovnic, sunt: Cosmin- Răducu Andreiu, Radu-Ciprian Basuc, Alfred-Petre Bucur, Simeon-Nicolae Buta, Cătălin-Marius Ciubuc-Bratu, Silviu-Ciprian Matei (membru al Grupului Psaltic Tronos, fost arhidiacon la Catedrala Patriarhală), Ionel Mihalcea, Ionuț Mirica, Ionel Porojan, Daniel Presiceanu, Vlăduț-Iulian Roșu (membru al Grupului Psaltic Tronos), Bogdan-Ștefănel Tătaru-Cazaban (fost ambasador) și Vicențiu-Richard-Octavian Tudor.

Preoții au primit o Sfântă Cruce, un Molitfelnic și certificatul de duhovnicie din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.