Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel, în vizită la Muzeul Satului: 'Este foarte important să-i ajutăm pe români să păstreze conștiința valorilor în legătura generațiilor'

basilica.ro
Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel a vizitat luni, 27 septembrie 2021, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Vizita Preafericirii Sale a fost ocazionată de Ziua Satului Românesc – sărbătoare celebrată în ultima duminică din septembrie. În cadrul vizitei, Patriarhul a purtat o discuție cu doamna Paulina Popoiu, directorul general al muzeului, potrivit basilica.ro.

Părintele Patriarh a făcut aprecieri vizavi de misiunea culturală și spirituală pe care Muzeul Național al Satului o face pentru întreg poporul român. Preafericirea Sa a subliniat că misiunea aceasta este foarte importantă în context internațional „pentru că și românii din diaspora, dar și străinii vizitează foarte mult acest muzeu”.

Americanii din Drăguș

În discuția purtată cu directorul Paulina Popoiu, Patriarhul a făcut referire la cazul satului brașovean Drăguș care a devenit celebru în urma cercetărilor făcute de sociologi din echipa lui Dimitrie Gusti în 1929.

Din Drăguș, înaintea Primului Război Mondial, au emigrat foarte mulți români în SUA și au revenit ulterior mai mult de jumătate. Cu toate acestea, nicio familie nu a fost dezintegrată și niciunul dintre cei plecați nu au părăsit credința ortodoxă.

Mai mult, cei care au plecat și nu erau căsătoriți s-au întors și s-au căsătorit numai cu fete din satul lor și după tradiția lor locală, a precizat Patriarhul Daniel.

„Din America au învățat disciplina muncii și un respect mai mare pentru ordinea publică, dar și-au păstrat: spiritualitatea, cultura, tradițiile”, a subliniat Preafericirea Sa.

Tradiție și noutate

Patriarhul Daniel și-a exprimat dorința de a mai vizita în curând Muzeul Satului „pentru că aici aveți întotdeauna ceva nou”.

„E tradiție și noutate aici. Aveți dorința aceasta de a păstra, de a continua și de a îmbogăți tradiția acestui muzeu. Este foarte important să-i ajutăm pe români să păstreze conștiința valorilor în legătura generațiilor”.

La finalul vizitei a avut loc un schimb de daruri de carte.

Doamna Paulina Popoiu și-a exprimat entuziasmul față de vizita Patriarhului și a subliniat importanța bunelor relații ale Muzeului Satului cu Biserica. Paulina Popoiu a spus că Ziua Satului Românesc este o zi importantă pentru instituția pe care o conduce și care anterior s-a numit chiar „Muzeul Satului Românesc”.

„Satul românesc, care este unul din stâlpii identității noastre, se sprijină, evident, pe Biserică”, a declarat la Radio Trinitas Directorul General al Muzeului Național al Satului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.