Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel le dă peste nas celor care acuză biserica: Este vorba despre o sumă ce depășește 13 milioane de lei

patriarhul daniel

Patriarhul Daniel a prezidat ședința anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor a avut loc sâmbătă dimineață, la Palatul Patriarhiei. La această întrunire a fost prezentat raportul general privind activitățile eparhiei în anul 2023.

Cu această ocazie, PF Daniel a ținut să le dea peste nas celor care acuză Biserica de neplata unor impozite închipuite către stat. Ba mai mult, Patriarhul a demonstrat că Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit către Bugetul de Stat mai mult cu aproape 4.000.000 lei față de cât a încasat, adică mai mult cu aproximativ 40% față de cât s-a încasat.

Iată ce prevede raportul eparhiei unde Patriarhul Daniel este arhiepiscop, anume Arhiepiscopia Bucureștilor:

”Dintre obiectivele majore ale anului 2023, suportate din fondurile Arhiepiscopiei Bucureștilor, amintim:

2.739.900,78 lei alocați pentru obiectivul de investiții Centrul de Odihnă și Meditație (liturgică) din cadrul Centrului Cultural Misionar Familia din orașul Pantelimon;

1.807.686,87 lei alocați pentru construirea unui nou Altar de vară la Catedrala patriarhală;

665.968,93 lei alocați pentru lucrările de consolidare a gardului Reședinței Patriarhale (delimitare de Bd. Regina Maria);

TOTAL sume alocate la obiectivele enumerate: 5.213.556,58 lei.

Din contribuțiile unităților bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor și ale Centrului eparhial, s-a susținut activitatea Radio Trinitas cu peste 800.000,00 lei și activitatea TV Trinitas cu aproximativ 2.000.000 lei.

Comparând sprijinul la salarizare primit de Arhiepiscopia Bucureștilor de la Bugetul de Stat prin Secretariatul de Stat pentru Culte și Primăria Municipiului București (9.474.368,00 lei), cu suma totală achitată de Arhiepiscopia Bucureștilor către Bugetul de Stat sub formă de impozite, rețineri salariale și T.V.A. (10.318.530,00 lei + 2.904.038,00 lei = 13.222.568,00 lei), rezultă că Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit către Bugetul de Stat mai mult cu aproape 4.000.000 lei față de cât a încasat, adică mai mult cu aproximativ 40% față de cât s-a încasat.”, se arată în document.

Totodată, PF Daniel a mai punctat și alte realizări din Arhiepiscopia Bucureștilor din 2023.

”Totodată, dintre realizările remarcabile ale anului 2023, amintim încasarea sumei de 2.604.408,00 lei de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (din care s-au achiziționat trei apartamente situate în Str. Sirenelor, nr. 63D, Sector 5, București).

În anul 2023, unitățile bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor au sprijinit construcția Catedralei Naționale cu peste 7.000.000 lei.

La Fabrica de lumânări Făclia Sfinților Români s-au făcut demersuri pentru punerea în funcțiune a site-ului fabricii, privind primirea comenzilor de la parohii/eparhii, precum și punerea în funcțiune a sistemului de gestiune prin cod de bare, pentru gestiunile de materii prime și produse finite. S-a achiziționat și montat un sistem de panouri fotovoltaice.

La Centrul Cultural-Social Iustin Patriarhul au fost executate lucrările de înlocuire a șarpantei și a acoperișului clădirii Centrului.

Anul 2023 a reprezentat al patrulea an de dezvoltare susținută a activității societății Chivotul Mare în cadrul Sectorului Economic-Financiar. Astfel, prin măsurile implementate, s-au efectuat demersurile pentru extinderea activității societății în protoieriile Ploiești Nord, Ploiești Sud și Urlați, pentru contractarea lucrărilor funerare din cimitirele unităților de cult.

Cifra de afaceri aferentă anului 2023 a fost de aproximativ 3.500.000 lei, generând un profit de peste 300.000 lei, care se va folosi pentru susținerea proiectelor aflate în derulare în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, care are calitatea de unic asociat.”

Adunarea eparhială se întruneşte în şedinţă anuală de lucru, în primul trimestru al anului, iar în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.

Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Adunarea eparhială se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea (aprobarea scrisă a) ierarhului locului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.