Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel: Sfântul Nicolae arată omului contemporan valorile permanente ale bunătății

Daniel, biserică, BOR

„Pilda vieţii Sfântului Nicolae arată omului contemporan valorile permanente ale bunătății, dărniciei și sfinţeniei viețuirii creștine”, a spus Patriarhul Daniel în deschiderea spectacolului „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, organizat joi seară la Palatul Patriarhiei, potrivit basilica.ro.

Preafericirea Sa a insistat asupra faptului că Sfântul Nicolae, prin exemplul vieţii sale, ne „cheamă şi pe noi să fim mai darnici și mai atenți faţă de oamenii săraci, bolnavi, singuri sau întristaţi”.

„Dând dovadă de generozitate și considerându-se simplu administrator al bunurilor pământești, de care trebuie să se bucure şi cei săraci, părăsiți și nedreptățiți, Sfântul Nicolae ne învaţă că din darurile primite de la Dumnezeu trebuie să oferim și noi daruri celor aflați în nevoi”, a spus Părintele Patriarh.

Cuvântul integral

Sfântul Nicolae – prieten darnic al copiilor

Începând cu slujba Vecerniei din această seară, Biserica noastră îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut în rândul copiilor drept Moș Nicolae, cel care ne însoțește în călătoria postului, pe drumul spre peștera din Betleem. Odinioară, în popor exista credința că de Sfântul Nicolae începe, cu adevărat, iarna. În această zi, Moșul îşi scutura barba sură și afară începea să ningă. Iar dacă nu ningea, însemna că Sfântul Nicolae a întinerit.

Citește și: Cum își propune YouTube să reducă dezinformarea și să promoveze sursele de încredere

În acest sens, experiența creștină a satului românesc, omagiată în acest an în Patriarhia Română, l-a socotit pe Sfântul Nicolae drept prieten și ocrotitor al copiilor și elevilor, apreciat ca păstor blând și darnic, care uneşte dreapta credinţă cu multa bunătate. Troparul sărbătorii Sfântului Nicolae îl numeşte: îndreptător credințeichip blândeților și învățător înfrânării. Dând dovadă de generozitate și considerându-se simplu administrator al bunurilor pământești, de care trebuie să se bucure şi cei săraci, părăsiți și nedreptățiți, Sfântul Nicolae ne învaţă că din darurile primite de la Dumnezeu trebuie să oferim și noi daruri celor aflați în nevoi.

Sfântul Nicolae a considerat smerenia sau micșorarea de sine drept condiție a ascultării omului de Dumnezeu, după modelul Fiului lui Dumnezeu, Care, bogat fiind întru slava cerească, a sărăcit devenind om smerit, pentru ca oamenii să se îmbogățească în har și sfinţenie (cf. 2 Corinteni 8, 9). În acest sens, ne amintim despre ajutorul oferit de Sfântul Nicolae celor trei fete sărace, al căror tată voia să le împingă spre desfrânare pentru bani; sau de ajutorul oferit de Sfântul Nicolae celor trei ofițeri, bănuiți de trădare, care, prin intervenţia sa, au fost salvaţi de la moarte; sau de rugăciunile sale care au făcut ca poporul confruntat cu seceta să fie salvat de foametea care atinsese sudul Asiei Mici.

Așadar, pilda vieţii Sfântului Nicolae arată omului contemporan valorile permanente ale bunătății, dărniciei și sfinţeniei viețuirii creștine. Mai mult decât atât, darurile minunate pe care Sfântul Nicolae le-a oferit celor aflaţi în nevoi și continuă să le ofere oamenilor care-i cer ajutorul ne cheamă şi pe noi să fim mai darnici și mai atenți faţă de oamenii săraci, bolnavi, singuri sau întristaţi.

Cu alte cuvinte, Sfântul Nicolae ne cheamă să facem din viaţa noastră o mărturie a prezenței și iubirii milostive a lui Hristos în lumea de azi, pentru ca și Mântuitorul Iisus Hristos să dea mărturie pentru noi înaintea Tatălui din ceruri (Matei 10, 32).

Felicităm pe toți copiii prezenți, care s-au pregătit să ne delecteze și să ne bucure prin spectacolul cultural-artistic pe care-l vor prezenta aici ca dar de lumină pentru sufletele noastre. Totodată, felicităm pe părinţii lor, care i-au născut şi crescut și care doresc ca din educația copiilor și a tinerilor să nu lipsească cel mai mare dar, și anume credința, adică legătura de iubire smerită a omului cu Dumnezeu și cu sfinții Lui.

De asemenea, felicităm pe învățătorii lor și pe profesorii de Religie, pe preoții din parohii și pe directorii de școli, pe coordonatorii învățământului din Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, pe părinții protoierei și pe toţi angajații celor șase Protoierii bucureștene, pe Părintele Liviu Nechita, împreună cu toți colaboratorii săi de la Palatul Patriarhiei, care au pus la dispoziție acest spațiu de desfășurare a spectacolului. În deosebi, felicităm pe reprezentanții Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dimpreună cu voluntarii, colaboratorii și sponsorii lor, care au contribuit efectiv la organizarea evenimentului din seara aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.