Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Justinian, pomenit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală: 'Măiestria corăbierului se vede în vreme de furtună'

Historia
Patriarhul Justinian Marina

„Sfântul Ioan Gură de Aur spune că măiestria corăbierului se vede în vreme de furtună”, a afirmat luni Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, cu referire la Patriarhul Justinian Marina. „Păstorirea lui s-a petrecut într-o vreme de furtună, când valuri potrivnice amenințau corabia Bisericii”, a adăugat ierarhul.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală slujba de pomenire la 120 de ani de la nașterea patriarhului, potrivit basilica.ro.

Citește și: Nicușor Dan JUBILEAZĂ! Activitatea Gabrielei Firea de la primărie ar putea fi verificată: firme de audit chemate la Primăria București

„Stăruitor în lucrarea lui, neînfricat, având curajul mărturisirii mai mult decât se putea în perioada respectivă [communistă – n. red.], Patriarhul Justinian a fost un mare păstor în vremuri grele”, a declarat ierarhul.

„E greu de amintit prin câte umilințe a trecut atunci Biserica, inclusiv Patriarhul Justinian, cât de multe strădanii ale sale s-au descoperit după moartea lui, cât curaj a avut, chiar îndrăznind de mai multe ori să-i scrie personal conducătorului de atunci al României, fie că a fost Gheorghiu-Dej sau Nicolae Ceaușescu”, a subliniat Părintele Episcop Vicar la finalul slujbei de pomenire.

„De multe ori nu a primit răspuns, a fost trimis cu domiciliul forțat la unul dintre schiturile Patriarhiei Române, la Dragoslavele, vreme de câteva luni, neputând să se întoarcă nici măcar pentru un ceas în această perioadă la reședința patriarhală. A fost un ierarh luptător.”

Patriarhul Justinian Marina a păstorit Biserica Ortodoxă Română în perioada 1948-1977. Dintre realizările sale:

Canonizarea primilor Sfinți Români (1955) și generalizarea cultului sfinților ale căror moaște se găsesc în țara noastră;

Înființarea unor așezăminte sociale pentru clericii bătrâni și bolnavi;

Reorganizarea învățământului teologic ortodox (1948);

Activitate tipografică importantă: Biblia Sinodală (1968 și 1975) multe cărți de cult, lucrări, periodice, traduceri;

Locașuri de cult: s-au construit din temelie 302 biserici și au fost reparate sau restaurate alte 2345 biserici;

A ctitorit biserica reprezentanței din Ierusalim, pictată în vremea păstoririi sale de cei mai mari pictori ai vremii și împodobită cu mobilier, sfințită de el împreună cu alți doi viitori patriarhi ai României, mitropoliții din vremea aceea Iustin și Teoctist;

A pictat biserica schitului românesc de la Iordan;

A salvat Mănăstirea Radu Vodă din București de la demolare după ce în clădirile mănăstirii a funcționat pentru o perioadă o școală de partid. A înființat aici un seminar teologic care funcționează și azi. A restaurat biserica și a început pictura ei. La această mănăstire își are și locul de veci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.