Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academia Suedeză a desemnat laureatul Premiului Nobel pentru Literatură

Scriitorul francez Patrick Modiano a câstigat joi Premiul Nobel pentru Literatura pentru arta memorialistica cu care a evocat cele mai neîntelese destine din perioada ocupatiei naziste, conform anuntului facut de Peter Englund, secretar permanent al Academiei Suedeze.

Patrick Modiano s-a născut pe 30 iulie 1945, în Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatăl său era om de afaceri, iar mama sa, actriţă. A studia la Lycée Henri-IV din capitala franceză, unde profesor de geometrie i-a fost scriitorul francez Raymond Queneau. Acesta din urmă a jucat un rol decisiv în viitoarea carieră a lui Modiano.

Patrick Modiano este cel de-al 15-lea autor francez care a primit premiul Nobel.

Romancierul francez si-a centrat opera în Parisul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ilustrând modul în care oamenii obisnuiti ai acelor vremuri suportau povara razboiului si a ocupatiei naziste.

Patrick Modiano îi urmeaza canadiencei anglofone Alice Munro, laureata Nobelului pentru Literatura din 2013. El va intra în posesia unei recompense materiale în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (adica aproximativ 878.000 de euro)

Începând din 1901, Premiul Nobel pentru literatură este decernat în fiecare an unui autor din orice ţară de pe Glob care, potrivit cuvintelor lui Alfred Nobel, „a produs în domeniul literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă”. Deşi lucrările individuale sunt uneori citate de Academia suedeză în comunicatul care motivează alegerea laureaţilor, în sintagma de mai sus termenul „lucrare” se referă la întreaga operă literară a unui scriitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.