Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patronatele din UE și țările din Mercosur vor o ratificare rapidă a acordului de liber schimb

uniunea-europeana

Organizaţiile patronale din Uniunea Europeană şi ţările din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay) au dat joi publicităţii o declaraţie comună pentru ratificarea cu rapiditate a vastului acord comercial convenit de Uniunea Europeană şi blocul Mercosur, acord care în prezent este îngheţat din cauza îngrijorărilor cu privire la consecinţele asupra mediului, transmite AFP.

"Acordul oferă oportunităţi foarte bune economiilor şi societăţilor din ambele părţi şi este de o importanţă crucială nu doar din motive strategice şi economice, dar şi dintr-o perspectivă de sustenabilitate", susţin semnatarii declaraţiei, printre care BusinessEurope din partea UE, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Fotografie de ultim moment! Marcel Vela, imagine cu leul apărut în videoclipul lui Dani Mocanu

"Oportunităţile comerciale create de acest acord sunt de asemenea importante şi urgente pentru revenirea după şocul creat de pandemia de Covid-19", adaugă semnatarii. Aceştia se tem că o întârziere în ratificarea acordului să nu compromită potenţialul posibilităţilor oferite de acest acord, cel mai important încheiat vreodată de UE.

Acordul UE-Mercosur încheiat în iunie 2019 de Comisia Europeană în numele statelor membre trebuie să fie validat de acestea pentru a intra în vigoare. Ratificarea necesită unanimitatea şefilor de stat şi de guvern.

Acest acord de liber schimb UE-Mercosur, semnat la sfârşitul lunii iunie 2019 după 20 de ani de negocieri, provoacă nemulţumire în unele din ţările UE sub presiunea agricultorilor, îngrijoraţi pentru producţia lor de carne, şi a ONG-urilor, preocupate de schimbările climatice.

Parlamentele din Austria şi Olanda au respins acordul în forma actuală. Alte state precum Belgia, Franţa, Irlanda sau Luxemburg s-au arătat şi ele reticente. Chiar şi autorităţile de la Berlin, care iniţial susţineau acest acord, şi-au modificat recent poziţia.

Citește și: Raluca Turcan, un nou val de critici dure la adresa PSD: ‘A lăsat Guvernul PNL fără mijloace legale de protecție a sănătății publice’

Această reticenţă are legătură cu consecinţele pentru agricultorii europeni, precum şi cu riscurile pentru mediul înconjurător, în special defrişările din Amazonia, o politică promovată de preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro.

Oficialii de la Bruxelles au declarat recent că vor un angajament clar din partea ţărilor Mercosur că vor respecta pachetul de dezvoltare durabilă din acordul de liber schimb.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.