Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patronatele se plâng: Eliminarea vacanţei de iarnă din februarie a scăzut cu 70% numărul turiştilor

Digi24
sinaia partie vacanta iarna telegondola telescaun

Eliminarea vacanţei de iarnă din luna februarie a avut ca efect scăderea numărului de turişti pe pârtiile de schi cu aproximativ 70% în prima săptămână a acestei luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat remis miercuri de Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) şi de Alianţa pentru Turism (APT).

Cele două organizaţii au solicitat Ministerului Educaţiei reintroducerea vacanţei de iarnă din luna februarie în structura anului şcolar 2022-2023.

"În ziua în care în mod normal copiii ar fi început şcoala după săptămâna de vacanţă petrecută şi în staţiunile de schi din România, Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) şi Alianţa pentru Turism (APT) îşi exprimă profunda nemulţumire faţă de deciziile luate de către Ministerul Educaţiei cu privire la eliminarea vacanţei de iarnă din luna februarie din structura anului şcolar 2021-2022 şi solicită, printr-o scrisoare deschisă, reintroducerea acesteia în noua structură a anului şcolar 2022-2023. De asemenea, cele două organizaţii cer Ministerului Turismului şi Antreprenoriatului să se implice şi să susţină miile de companii din România din ambele domenii care au fost afectate de această decizie. (...) Numărul de turişti pe pârtiile de schi, în prima săptămână a lunii februarie (luni - vineri) din 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a scăzut cu circa 70%", se menţionează în comunicatul remis de cele două asociaţii.

ATCR şi APT subliniază că majoritatea ţărilor europene nu au renunţat la vacanţa de iarnă.

"Situaţia din România pare a fi una singulară în Europa, majoritatea ţărilor (Elveţia/Germania/Austria/Franţa/Italia/Polonia/Slovacia/Spania) funcţionând cu vacanţa de iarnă pentru elevi. În Germania de pildă, autorităţile au numit vacanţa de la final de februarie 'Sportferien', adică vacanţa pentru sport şi este de două săptămâni. Această decizie a Ministerului Educaţiei afectează sectoarele de activitate reprezentate de ATCR şi APT, ţinând cont de nevoia de investiţii constante din partea proprietarilor de pensiuni, hoteluri, restaurante şi resorturi de ski pentru a păstra calitatea serviciilor, şi restricţiile din ultimii doi ani care au diminuat considerabil veniturile", se precizează în comunicat.

Conform sursei, eliminarea vacanţei de iarnă afectează sute de companii care administrează domeniul schiabil, descurajează organizarea de tabere şi cantonamente de schi şi afectează serios turismul de iarnă.

Această decizie va duce pe termen lung la o situaţie financiară delicată atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi cât şi pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă.

Potrivit comunicatului, comparând cifrele din prima prima săptămână (luni-vineri) a lunii februarie 2022 cu prima săptămână din luna februarie 2021, în zona Transalpina (judeţul Vâlcea) a fost constatată o scădere cu 70% a numărului de turişti, la Arena Platos (judeţul Sibiu) a fost constatată o scădere cu 78% a numărului de turişti, la Buscat Resort (judeţul Cluj) a existat o scădere cu 62% a numărului de turişti, iar la Straja (judeţul Hunedoara) numărul turiştilor a scăzut cu 64%.

ATCR şi APT atrag atenţia că printre efectele anulării vacanţei elevilor din februarie se numără creşterea aglomeraţiei pe drumurile care duc în staţiunile montane, cozi la instalaţiile de transport pe cablu la sfârşit de săptămână, preţuri mari la transport pe cablu la sfârşit de săptămână, dar venituri mai mici ale operatorilor pe parcursul anului, dar şi creşterea preţurilor la cazări, amânarea sau anularea de noi investiţii private în turismul montan, sau dispariţia unei profesii (monitorii de schi), care nu va putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile pe an.

Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) este singura entitate reprezentativă pentru domeniilor schiabile din România, înfiinţată în anul 2007. Peste 90% din transportatorii pe cablu sunt membrii ATCR, iar peste 60 de domenii schiabile din România fac parte din asociaţie. Domeniile schiabile membre însumează peste 700 de hectare de pârtii de schi, dispersate pe 51% din judeţele din România. În sezonul 2020-2021, circa 2 milioane de schiori au beneficiat de serviciile pârtiilor ce fac parte din ATCR, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.