Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patronatul Organizatorilor de Pariuri spune că FRF nu are dreptul de a licenţia casele de pariuri

www.romaniatv.net
logo FRF

Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România (Romanian Bookmakers) consideră că Federaţia Română de Fotbal nu are nicio bază de argumentare pentru încercările de a dobândi dreptul de a licenţia pe linie sportivă casele de pariuri, se arată pe site-ul organizaţiei. Romanian Bookmakers apreciază solicitările FRF ca fiind drept fanteziste, precizând că acestea pot duce la eliminarea meciurilor autohtone din ofertele caselor de pariuri. “Confruntaţi cu solicitări fanteziste din partea federaţiilor sportive naţionale, operatorii au la îndemână decizia eliminării din oferte a evenimentelor sportive autohtone, dat fiind că impactul operaţional nu va fi unul semnificativ. Eventualele venituri asigurate în baza «dreptului comercial al federaţiilor sportive naţionale asupra evenimentelor sportive» vor sta, în proporţie covârşitoare, în dreptul FRF”, precizează sursa citată.

Reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal au susţinut în ultimele săptămâni o serie de amendamente la Proiectul de Lege de aprobare a OUG 38 / 2017 de modifcare a Legii Sportului 69 / 2000, prin care propun instituirea prin lege a obligaţiei din partea organizatorului de pariuri de a obţine o licenţă din partea federaţiilor sportive naţionale spre a putea oferi pariuri pe rezultate ale evenimentelor din respectivul sport. Conform uneri cercetări a Romanian Bookmakers, FRF este cea mai interesată dintre federaţiile sportive în a obţine o astfel de prevedere, dat fiind că eventualele cuantumuri financiare obţinute de la operatorii de pariuri ar merge, în proporţie covârşitoare, spre fotbal. Din totalul biletelor plasate, meciurile de fotbal au o pondere de 4,83 la sută, la mare diferenţă de partidele de handbal, 0,037 la sută.

“Se observă în primul rând că ponderea evenimentelor sportive autohtone în biletele plasate de pariorii români este una mica (circa 5 %). Astfel, respectând principiul proporţionalităţii (preţul corect plătit pentru un bun sau un serviciu) în eventuala negociere pentru “dreptul comercial asupra rezultatelor evenimentelor sportive”, nu se va genera nici măcar pentru FRF un venit substantial din exploatarea acestui «drept». Iar pentru handbal, baschet, volei sau polo, cuantumurile financiare asigurate astfel ar fi cu adevărat derizorii”, se mai arată în articolul de pe site-ul patronatului.

Având în vedere faptul că “FRF este persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, autonomă, neguvernamentală”, conform Statutului FRF, patronatul consideră drept aberantă situaţia de a obliga printr-un act normativ ca mai multe societăţi comerciale să cedeze din încasări către o altă entitate de drept privat, în baza unui drept comercial fictiv.

De asemenea, Romanian Bookmakers apreciază că prin aplicarea amendamentelor susţinute de FRF se va încălca OUG 77 / 2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prin conditionarea licentei de functionare acordată de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) de cea acordată de federatiile sportive. În punctele de vedere susţinute de MTS şi ONJN pe aceeaşi tematică, însuşite ca puncte de vedere ale Guvernului, se iterează că, prin reglementările propuse de FRF se produce o eludare a rolului ONJN de exercitare a autorităţii de stat în domeniul jocurilor de noroc.

Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România precizează că legislaţia europeană nu reglementează şi nu încurajează exercitarea unui «drept comercial» asupra rezultatului evenimentului sportiv. Curtea Europeana de Justiţie a tranşat subiectul, în sensul că rezultatul evenimentului sportiv nu poate face obiectul unor drepturi de proprietate intelectuală. “În concluzie, deşi reprezentanţii FRF se străduiesc să lase senzaţia unei argumentaţii solide pentru demersurile dânşilor, realitatea este alta. Adăugăm, la final şi informaţia că toate cele expuse mai sus au fost aduse la cunoştinţa Comisiei de Învăţâmânt, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaţilor, MTS şi ONJN de Romanian Bookmakers în zilele premergătoare publicării prezentei opinii”, se mai precizează în comunicatul Romanian Bookmakers, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.