Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patronii, lăsați în 'ofside' de Guvern - Contractele de muncă trebuie actualizate în trei zile: 'Lipsă de transparență, predictibilitate scăzută'

bani-lei-salariu

Creşterea salariului minim de la 1 octombrie încalcă o cutumă şi unul dintre puţinele lucruri predictibile pentru mediul de afaceri, şi anume că el era negociat în toamna anului curent între sindicate, patronate şi Guvern pentru a intra în vigoare la începutul anului următor, susţine Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

"Guvernul a adoptat majorarea salariului minim cu aplicare de la 1 octombrie 2023. Spunem încă o dată că este greşit ca această majorare să fie implementată într-un timp atât de scurt - mai sunt 3 zile până la aplicare. Practic, mâine, toate companiile ar trebui să actualizeze toate contractele pentru angajaţii remuneraţi cu salariul minim. În plus, companiile au bugetele de salarii stabilite pentru anul curent pe baza negocierilor pe care le- am purtat anul trecut. În acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice externe, iar predictibilitatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparenţă cu care au fost tratate măsurile fiscale", a menţionat Burnete, într-un comunicat.

Acesta a precizat că la începutul anului 2023, salariul minim în plată la nivel naţional a crescut peste rata inflaţiei, aşa cum arăta o analiză Concordia privind salariul minim, menţionând că "nu există niciun motiv să credem că acest lucru nu ar urma să se întâmple şi anul viitor".

"Însă pentru acest lucru este nevoie de timp şi de discuţii serioase în formulă tripartită, nu de decizii luate, din nou, unilateral, cu aplicare imediată" , a afirmat Burnete.

România și-a asumat prin PNRR un „mecanism obiectiv”

În plus, reprezentantul organizaţiei patronale, spune că aşa cum însuşi Guvernul României a precizat într-un punct de vedere emis anul trecut referitor la o propunere de modificare a Codului Muncii, România trebuie, conform PNRR, să implementeze anul viitor un mecanism obiectiv pe baza căruia să fie stabilit salariul minim brut pe ţară.

"Acest nou mecanism trebuie gândit în linie cu orientările din Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Elaborarea acestui mecanism trebuie să aducă predictibilitate şi claritate, principii nerespectate în acest moment de Guvernul României. Mecanismul european ar trebui să fie un pas înainte, dar până să ajungem acolo, Guvernul a ales să facem un pas înapoi", a transmis Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

Hotărârea Guvernului Ciolacu

Guvernul a aprobat, joi, majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

"Astăzi, prin Hotărâre de Guvern, Executivul a stabilit ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească la 3.300 lei lunar, de la 3.000 lei cât este în prezent. Este o creştere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariaţi", a precizat Constantin.

El a menţionat că măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, îndeosebi în domeniile transporturi, comerţ şi IMM-uri.

Întrebat care va fi majorarea salariului minim net, Mihai Constantin a precizat: "Salariul minim brut garantat în plată a crescut cu 10% şi calculele Ministerului Muncii arată că net asta înseamnă o plată de salariu minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 lei faţă de prezent. (...) Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, iniţiatorul acestui proiect de act normativ".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.