Unii patroni de restaurante din România au apelat la aşa o numita "taxă de coronavirus" în perioada post pandemie.
Restaurantele din România, unele dintre ele, au apelat la taxa de coronavirus după redeschidere. Măsura nu este una "originală", ci împrumutată din afară. Şi în alte ţări europene, de exemplu Danemarca, patronii din domeniu au apelat la astfel de taxe, transmite Mediafax.
Patronul restaurantului care şi-a taxat clienţii cu 5 lei - taxa COVID-19 - a afirmat pentru economica.net: "Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii", a spus acesta, potrivit sursei citate.
- CITEȘTE ȘI: Hainele sau încălțămintea? Care dintre ele reprezintă un risc mai mare de a aduce COVID-19 în casă
Administraţia Naţională de Administrare Fiscală, FISC-ul, aşa cum este cunoscut, notează că taxa nu are niciun suport legal.
"Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului", au notat responsabilii din cadrul ANAF
Economica.net notează că unele cabinete stomatologice au ridicat această taxă şi la 1.000 lei pentru pacienţii lor.