Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru astronauţi de pe ISS au revenit în siguranţă pe Terra

futurecdn.ne
statia spatiala internationala iss

Al treilea echipaj de astronauţi lansat de SpaceX spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a revenit în siguranţă pe Terra vineri dimineaţă, amerizând în Golful Mexic în largul Floridei la finalul unei misiuni ştiinţifice de şase luni pe avanpostul orbital, care a cuprins experimente precum cultivarea ardeiului iute în spaţiu şi testarea unor dispozitive robotice, informează Reuters.

Capsula Crew Dragon a SpaceX transportând trei astronauţi americani ai NASA şi unul german din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a amerizat pe ape liniştite la finalul unui zbor de 23 de ore dinspre ISS spre Pământ, potrivit Agerpres.

Amerizarea, care a avut loc la ora aproximativă 12:45 a.m. EDT (04:45 GMT), a fost transmisă în direct în cadrul unui webcast comun NASA-SpaceX.

Echipajul Endurance, care se află pe orbită din 11 noiembrie, este format din astronautul american veteran Tom Marshburn, de 61 de ani, şi trei astronauţi aflaţi la prima misiune în spaţiu - Raja Chari, de 44, şi Kayla Barron, de 34 de ani, ambii din cadrul NASA şi colegul de la ESA, Matthias Maurer, de 52 de ani.

SpaceX, fondată în 2002 de Musk, CEO-ul miliardar al producătorului de maşini electrice Tesla Inc, care a cumpărat recent platforma de social media Twitter, a lansat şapte zboruri spaţiale cu echipaj uman în ultimii doi ani.

Crew 3 a revenit pe Pământ cu o încărcătură de circa 250 de kilograme, printre care numeroase eşantioane de cercetare de pe ISS.

În plus faţă de asigurarea mentenanţei de rutină, astronauţii au contribuit la sute de experimente ştiinţifice şi demonstraţii tehnologice pe avanpostul orbital situat la o altitudine de 400 de kilometri deasupra Terra.

Printre cele mai importante experimente se numără studii ale exprimării genetice în celule de bumbac cultivate în spaţiu, combustie gazoasă cu flacără în microgravitaţie şi secvenţieri de ADN ale bacteriilor din interiorul staţiei. Membrii misiunii au testat totodată noi dispozitive robotice, au recoltat ardei iute cultivat în spaţiu şi au condus experimente în domeniul fizicii spaţiale şi ştiinţei materialelor.

Barron şi Chari au realizat o ieşire extravehiculară pentru a pregăti staţia pentru noile panouri solare pliabile de greutate redusă, care vor fi în cele din urmă folosite pe staţia spaţială Gateway, care va orbita Luna.

Revenirea pe Terra a Crew 3 are loc la o săptămână după sosirea la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a echipajului care îi înlocuieşte, Crew 4.

Unul dintre cei trei cosmonauţi ruşi care se află în prezent pe ISS, Oleg Artemyev, a preluat comanda avanpostului de la Marshburn înainte de plecarea spre Terra a Endurance joi dimineaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.