Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru edituri din România au câștigat finanțare Europa Creativă

europa-creativa.eu
europa creativa

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles a publicat vineri, 19 octombrie a.c., rezultatele selecției de proiecte de traduceri literare finanțate în 2018 prin Programul Europa Creativă 2014-2020 al Uniunii Europene.

Patru dintre cele cinci edituri din România care au depus propuneri la această licitație au fost selectate și vor fi finanțate pentru traducerea, publicarea și promovarea unor opere de ficțiune: Editura Aramis (cu proiectul Aramis Romania Reads with Europe), Editura Darclée (cu proiectul Women Love with Their Soul: Five EUPL Award-winning Feminine Narrative Voices Speaking about Love, Love Stories and Life), Editura Minerva (cu proiectul A Literary Feast in Europe: 10 Contemporary Writers in Romanian Translation) și Grupul Editorial ART (cu proiectul Human Saga - Identity and Fusion through European Literature).

Țara noastră se situează pe poziția a doua, la egalitate cu Bulgaria, Macedonia și Marea Britanie, ca număr de proiecte de cel mult doi ani finanțate, fiind depășită doar de Serbia (cinci proiecte). În plus, din 32 de țări, România are a doua rată de succes a proiectelor depuse (80%), după cea a Sloveniei (100%).

Totalul granturilor acordate editurilor românești la această rundă de selecție este de 180.180,01 €.

La licitația încheiată în 23 mai 2018 s-au primit 151 de propuneri de traduceri literare la nivel european, dintre care 61 vor primi finanțare. 46 dintre propunerile selectate sunt proiecte cu o durată de cel mult doi ani, valoarea totală a granturilor alocate acestora fiind de 2.421.506,26 €, iar restul sunt proiecte strategice de trei ani, cu o alocare de 1.147.236,73 €.

Programul Europa Creativă finanțează traducerea, publicarea, distribuirea și promovarea la nivel european a operelor de ficțiune cu o valoare literară ridicată, indiferent de genul literar (romane, nuvele, povestiri, piese de teatru, poezii, benzi desenate, cărți de ficțiune pentru copii etc.). De la începutul programului, 264 de proiecte editoriale au primit finanțare la nivel european.

În afară de cele patru proiecte selectate la această rundă, România figurează cu încă o selecție în 2014, când Grupul Editorial ART a mai primit sprijin pentru traducerea, tipărirea și promovarea unui pachet de cinci opere de ficțiune în cadrul proiectului A Journey through the Literary Europe, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.