Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru lideri ai studenţilor din Hong Kong au fost arestaţi pentru 'apologia terorismului'

Operation World
Hong Kong

Patru lideri ai studenţilor dintr-o mare universitate din Hong Kong au fost arestaţi miercuri pentru ''apologie adusă terorismului'', a anunţat poliţia locală, potrivit AFP.

La originea acestor arestări se află un comunicat controversat, publicat în iulie de un sindicat studenţesc după ce un poliţist a fost înjunghiat de un bărbat care a acţionat pe cont propriu, a declarat Steve Li, reprezentant al noii unităţi de poliţie însărcinate cu punerea în aplicare a legii privind securitatea naţională.

''Patru bărbaţi cu vârste între 18 şi 20 de ani au fost arestaţi astăzi; ei sunt membri ai sindicatului studenţesc şi ai consiliului sindical al studenţilor'', a declarat Li în faţa presei.

La 1 iulie, un bărbat cu vârsta între 50 şi 60 de ani a atacat cu un cuţit un poliţist, după care s-a sinucis cu aceeaşi armă. Autorităţile apreciaseră că acest act reprezintă ''terorism intern''. La scurt timp, sindicatul studenţilor din Universitatea Hong Kong (HKU) a dat publicităţii un comunicat în care îşi exprima ''tristeţea profundă'' după moartea agresorului şi recunoştinţa pentru ''sacrificiul'' său.

Acest comunicat a provocat o controversă intensă. Ulterior, sindicatul a retras comunicatul şi a prezentat scuze pentru termenii folosiţi. ''El a înnobilat, justificat şi glorificat terorismul şi un atac şi a încurajat actele suicidare'', a subliniat Steve Li.

În luna iulie, poliţia a percheziţionat birourile sindicatului, postul de televiziune al universităţii şi un birou al studenţilor. În plus, conducerea HKU a interzis accesul în campus pentru toţi membrii consiliului sindical al studenţilor.

'Apologia terorismului' poate aduce o pedeapsă de 10 ani de închisoare, conform legii privind securitatea naţională în Hong Kong, impusă anul trecut de Beijing ca răspuns la mişcarea pro-democraţie din 2019.

Această lege draconică vizează sancţionarea subminării, secesiunii, terorismului şi complicităţii cu forţele străine. Până în prezent inculpările pentru terorism au fost extrem de rare în Hong Kong.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.