Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru persoane care au înşelat o companie americană, prejudiciul fiind de 800.000 de dolari, au primit pedepse cu suspendare

istockphoto.com
justiție decizie tribunal

Patru persoane cercetate penal după ce au înşelat o companie americană căreia i-au promis un zbor în Kazahstan, prejudiciind-o cu aproape 800.000 de dolari, au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, primind pedepse privative de libertate cu suspendare, a informat, joi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, conform Agerpres.

Cele patru persoane - administratorul firmei braşovene, directoarea comercială, cea de planificare şi casiera - cercetate penal sub control judiciar începând din luna octombrie au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, respectiv înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălarea banilor şi fals informatic, precum şi cuantumul pedepselor şi forma de executare a acestora stabilite de procurori, acordurile de recunoaştere a vinovăţiei urmând să fie înaintate Tribunalului Braşov.

Cea mai mare pedeapsă, de trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, menţinându-se şi măsura controlului judiciar, a primit-o directoarea comercială a societăţii. Directoarea de planificare, administratorul societăţii şi casiera au primit doi ani şi 10 luni, doi ani şi trei luni şi respectiv doi ani de închisoare cu suspendare şi menţinrea controlului judiciar, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Totodată, societăţii comerciale i-a fost aplicată o amendă penală în cuantum de 310.000 de lei şi pedeapsa complementară a suspendării activităţii în anumite condiţii.

Potrivit procurorilor, în luna august, reprezentanţii firmei româneşti au încheiat un contract cu o companie americană pentru care ar fi trebuit să opereze, cu un avion, un zbor pentru 250 de persoane, membrii ai unei congregaţii religioase, din SUA în Kazahstan şi înapoi. Prin neefectuarea acestui contract, societatea din România a produs un prejudiciu de peste 775.000 de dolari părţii americane.

"În perioada 04-26 august, în contextul încheierii şi executării unui contract de navlosire şi a soluţionării litigiului născut din neexecutarea acestui contract, care a avut ca obiect transportul aerian ce trebuia operat de inculpata C.T. SRL în datele de 15 şi 17.08.2022, pe ruta JFK (SUA) - ALA (Kazahstan) şi înapoi, a 250 de pasageri, membri ai unei congregaţii religioase din SUA, inculpatele A.M. şi societatea C.T. SRL Braşov au indus şi menţinut în eroare pe reprezentantul persoanei vătămate C.J. (societate americană) comunicând informaţii false privind zborurile şi aeronava cu care trebuiau efectuate, producând o pagubă persoanei vătămate în valoare de 775.000 USD şi obţinând în mod injust pentru sine suma de 774.956 USD", se arată în comunicatul citat.

Conform procurorilor braşoveni, pe parcursul anchetei au fost descoperite mesaje prin care, înainte ca zborurile să trebuiască să fie efectuate, directorul de planificare al firmei "a instigat-o pe directoarea comercială la comiterea infracţiunii, prin mesaje explicite transmise printr-o aplicaţie de telefon".

Încă din ziua în care banii de la compania din SUA au ajuns în conturile firmei, cei patru inculpaţi din dosar au efectuat "transferuri bancare naţionale şi internaţionale şi schimburi valutare cu aparenţa de operaţiuni licite în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani", săvârşind astfel infracţiunea de spălare de bani.

În ce priveşte infracţiunea de fals informatic, reprezentanţii societăţii din România au transmis firmei din Irlanda, de la care ar fi închiriat avionul pentru zborul contractat cu compania din SUA, fişiere "reprezentând date informatice false, urmărind să ateste o situaţie financiară foarte bună, dar nereală pentru ca firma să fie considerată eligibilă la încheierea contractului de leasing operaţional".

"În perioada 04 mai -10 septembrie, urmărind să încheie contractul de leasing operaţional asupra unei aeronave (semnat în final la data de 23.09.2022 de inculpata C.T. SRL -locatarul cu partenerul comercial irlandez -locatorul), inculpatele A.M. şi societatea C.T. SRL au plăsmuit şi transmis electronic către locator patru fişiere reprezentând date informatice false, urmărind să ateste o situaţie financiară foarte bună dar nereală pentru ca societatea C.T. SRL să fie considerată eligibilă la încheierea contractului de leasing operaţional", a precizat sursa citată.

Anterior consumării falsului, cele două directoare "au procurat şi prelucrat date informatice reale dar din alte perioade, ştiind că acestea vor fi utilizate la crearea unor date informatice false şi că acestea vor fi utilizate".

"Întrucât inculpaţii au achitat parţial prejudiciul (suma de 100.000 USD), au fost menţinute măsurile asiguratorii constând în poprirea sumei de 650.000 USD existentă într-un cont bancar deschis prin intermediul ANABI pe numele unui terţ poprit precum şi sechestrele asiguratorii instituite asupra conturilor bancare şi asupra unor imobile ale inculpaţilor până la suma de 25.000 USD ", a menţionat sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.