Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru persoane reținute de DIICOT pentru trafic de țigări din Republica Moldova

houstonchronicle.com
extradare catuse

Procurorii DIICOT din Galaţi au reţinut, luni, patru persoane suspectate de constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată. Gruparea aducea ţigările din Republica Moldova, cu maşini modificate care aveau spaţii speciale de depozitare şi numere false, relatează News.ro.

Citește și: IMAGINI APOCALIPTICE în plin COD ROȘU de grindină și tornadă: Gheața căzută din cer a făcut DEZASTRU

  • ”Începând cu luna octombrie 2018, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţului Galaţi şi a municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu produse din tutun, provenite din Republica Moldova”, au transmis procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, suspecţii aveau diferite roluri în organizaţie.

  • ”În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpaţilor C. M., L. N. şi unui alt suspect în cauză le revenea rolul de a prelua de la spaţiul de încărcare de pe teritoriul Republicii Moldova mijloacele de transport în care se aflau disimulate cantităţi de ţigări, de a le însoţi până la frontieră, de a asigura trecerea acestora prin Punctul de Trece a Frontierei Cahul – Oancea, de a asigura traseele de deplasare şi de a lua măsuri de contrafilaj şi protecţie până la predarea mijloacelor de transport către inculpatul T. M. Inculpaţii L. M. şi C. A. aveau rolul de a conduce mijloacele de transport în care se aflau încărcate în mod disimulat importante cantităţi de ţigări de contrabandă, până la spaţiile de depozitare controlate de către inculpatul T. M., aceştia procedând apoi cu acest din urmă inculpat la descărcarea şi depozitarea cantităţilor de ţigarete”, au mai precizat procurorii.

Membrii grupului infracţional aduceau ţigările în România în mijloace de transport ce aveau confecţionate locaşuri speciale pentru disimularea unor cantităţi substanţiale.

  • ”O altă măsură de protecţie a membrilor grupului infracţional a fost aceea a utilizării pe durata deplasărilor pe teritoriul Republicii Moldova a unor numere false de înmatriculare provenite de la mijloace de transport de aceeaşi marcă, culoare şi model, precum şi a unor documente false referitoare la aceste autovehicule. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat la centrele de dezmembrări de pe teritoriul Republicii Moldova de unde au procurat documentele şi plăcuţele de înmatriculare ale unor autovehicule identice cu cele utilizate pentru transportul ţigărilor”, au mai transmis procurorii.

Aceştia au precizat că, după trecerea frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova, membrii grupului infracţional care aveau rolul de a conduce mijloacele de transport în care erau încărcate cantităţile de ţigări, aveau rolul de a înlocui plăcuţele de înmatriculare şi documentele aferente autovehiculului.

Suspecţii asigurau protecţia transporturilor de ţigări prin adoptarea unor trasee sinuoase, marcate de întoarceri şi repetări ale traseelor tocmai cu scopul de a se asigura că faţă de ei nu sunt luate măsuri de supraveghere operativă.

Pentru a-şi uşura activităţile desfăşurate pe teritoriul României, membrii grupului infracţional au stabilit pe teritoriul Municipiului Galaţi un centru de comandă şi o bază de repliere într-un imobil situat pe raza municipiului Galaţi.

  • ”În dimineaţa zilei de 05.05.2019, prin P.T.F. Oancea au pătruns în România, dinspre Republica Moldova, două autovehicule despre care existau indicii cu privire la comiterea unui nou act material de contrabandă cu ţigări, ocazie cu care s-a procedat la constituirea dispozitivului operativ în vederea prinderii în flagrant a membrilor structurii infracţionale. În urma verificărilor efectuate, în caroseria unei autoutilitare a fost identificată cantitatea totală de 34.930 pachete de ţigări”, au precizat procurorii.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în perioada februarie 2019 - mai 2019, membrii grupului au introdus în mod ilegal, din Republica Moldova în România, prin sustragerea de la controlul vamal, 116.360 pachete de ţigări fără timbru de accizare sau cu timbru de accizare emis de Republica Moldova, în valoare de peste 1.163.600 lei.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

În cursul zilei de luni inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.