Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru scriitori debutanţi au fost selectați pe lista scurtă a premiului literar Dylan Thomas

europafm.ro
carte

Şase scriitori ''îndrăzneţi, inovatori'', printre care Raven Leilani şi Kate Elizabeth Russell, au fost selectaţi joi pe lista scurtă a premiului literar Dylan Thomas, în valoare de 20.000 de lire sterline (23.359 euro) şi acordat de Universitatea Swansea din Ţara Galilor, anunţă cotidianul The Guardian, potrivit AGERPRES.

De la romanul ''My Dark Vanessa'', de Kate Elizabeth Russell, care vorbeşte despre o relaţie abuzivă, la volumul ''Luster'', de Raven Leilani, o analiză a ceea ce înseamnă să fii o tânără femeie din Generaţia Y ("Millenials") în America zilelor noastre, nominalizările de pe lista scurtă a distincţiei literare Dylan Thomas reprezintă ''o panoramă a unei literaturii aflate la cel mai înalt nivel internaţional'', au spus membrii juriului.

Premiul, în valoare de 20.000 de lire sterline, este atribuit celei mai bune opere literare în limba engleză scrisă de un autor care nu are mai mult de 39 de ani, în semn de omagiu adus poetului galez Dylan Thomas, decedat la această vârstă. Patru autori aflaţi la debut sunt prezenţi pe lista scurtă din acest an, printre care americanul Rye Curtis, selectat cu primul său roman, ''Kingdomtide''. Povestea unicei supravieţuitoare a unei catastrofe aviatice şi a paznicului unui parc ce porneşte în căutarea ei, ''Kingdomtide'' este ''o carte care se citeşte cu sufletul la gură, deseori foarte amuzantă, despre resursele, personale şi naturale, necesare pentru a supravieţui într-o lume complet absurdă'', a menţionat juriul.

Citește și: CTP, ieșire furibundă la adresa susținătorilor medicului Flavia Groșan: ‘Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei, nu se duc la spital decât când încep să horcăie’

Scriitoarea de origine siriană stabilită la Manchester Dima Alzayat este de asemenea nominalizată pentru volumul ei de debut, o colecţie de povestiri, ''Alligator and Other Stories'', care analizează ce înseamnă să fii ''celălalt'', ca femeie siriană, arabă şi imigrantă. Juriul a afirmat că ''marchează lansarea unui nou talent'', descriind totodată romanul de debut ''Luster'', al lui Raven Leilani, drept ''tăios şi incisiv'' şi ''revelator din punctul de vedere al explorării vieţii de familie neconvenţionale şi a adulterului în secolul al XXI-lea'', iar romanul ''My Dark Vanessa'', de Kate Elizabeth Russell, ca ''atemporal, chinuitor şi dând dovadă de o supremă inteligenţă emoţională''.

Membră a comunităţii Igbo din Nigeria, Akwaeke Emezi a fost selectată cu ''The Death of Vivek Oji'', care spune povestea vieţii şi a morţii protagonistului omonim, operă considerată de juriu ''un roman puternic, ce poartă cu sine autenticitatea contextului cultural şi emoţional'', în timp ce ''Pew'', cel de-al treilea roman al autoarei americane Catherine Lacey, spune povestea unui străin al cărui refuz de a vorbi stârneşte nelinişte în orăşelul în care locuieşte.

Preşedinta juriului, Namita Gokhale, a spus că lista scurtă de anul acesta este ''extraordinară''. ''Este cu adevărat o panoramă a unei literaturii la cel mai înalt nivel internaţional, semnată de şase tineri autori excepţionali'', a precizat Gokhale, autoare, editoare şi codirectoare a festivalului de literatură Jaipur. ''Îmi doresc ca fiecare dintre aceste cărţi îndrăzneţe, inovatoare şi speciale, să ajungă în mâna cititorilor, celebrând modalitatea prin care pun sub semnul întrebării prejudecăţile, ridică întrebări noi despre cum definim identitatea şi relaţiile, precum şi despre felul în care convieţuim în această lume. Felicitări acestor scriitori extrem de talentaţi - sunt nişte maeştrii povestitori în cel mai deplin sens al cuvântului'', a adăugat preşedinta juriului.

Câştigătorul premiului Dylan Thomas va fi anunţat pe 13 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.