Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru scriitori în cursa pentru premiul Goncourt, cel mai prestigios şi cel mai râvnit dintre trofeele literare franceze

Patru scriitori care au avut mare succes în ultimii 30 de ani în topurile vânzărilor de carte din ţările francofone, printre care se află şi scriitoarea belgiană Amelie Nothomb, au rămas în cursă pentru a câştiga luni premiul Goncourt, cel mai prestigios şi cel mai râvnit dintre trofeele literare franceze, informează AFP, potrivit Agerpres.

Câştigătorul va fi anunţat în jurul orei locale 13:00 (14:00 ora României, n.r.) la restaurantul Drouant din Paris, care va fi redeschis cu această ocazie după renovări ce au durat mai multe săptămâni. Câştigătorul premiului Renaudot va fi anunţat în acelaşi timp şi în acelaşi loc.

Alături de Amelie Nothomb, o romancieră renumită şi pentru pălăriile sale extravagante, ceilalţi finalişti ai premiului Goncourt din acest an sunt Jean-Luc Coatalem, Jean-Paul Dubois şi Olivier Rolin.

A treia tentativă

Amelie Nothomb, în vârstă de 53 de ani, concurează în acest an cu romanul "Soif" (editura Albin Michel), un volum devenit deja bestseller (cu aproape 150.000 de exemplare vândute), în care scriitoarea se transpune în pielea personajului Iisus înainte de crucificare. Este pentru a treia oară (după 1999 şi 2007) când scriitoarea belgiană se regăseşte în selecţia premiului Goncourt.

Jean-Luc Coatalem, în vârstă de 60 de ani, a fost selectat pentru romanul "La part du fils" (editura Stock), un volum în care scriitorul francez realizează o anchetă despre dispariţia bunicului său, decedat într-un lagăr de concentrare. Jean-Luc Coatalem se află şi pe lista finaliştilor de la premiul Renaudot.

Citește și: Viorica Dăncilă dă vina pe Klaus Iohannis: Chiar preşedintele n-a putut vorbi pentru ca această investiţie să aibă loc în România?

Jean-Paul Dubois, în vârstă de 69 de ani, concurează în acest an cu romanul "Tous les hommes n'habitent pas le monde de la meme facon" (editura Olivier), un volum bulversant şi nostalgic despre fericirea pierdută.

Olivier Rolin, decanul de vârstă al nominalizaţilor din acest an, are 72 de ani şi a fost selectat cu volumul "Exterieur monde" (editura Gallimard), un roman greu de clasificat, fiind un fel de anti-memorii sau o carte de călătorie, ce prezintă numeroasele peripluri ale scriitorului.

La fel ca în fiecare an, publicaţia Livres Hebdo, specializată în universul editorial, a contactat 16 jurnalişti literari, inclusiv pe cel de la AFP, pentru a alcătui un clasament al pronosticurilor.

Opiniile jurnaliştilor sunt împărţite. Mulţi dintre ei sunt de părere că premiul Goncourt 2019 va fi atribuit mai degrabă scriitoarei Amelie Nothomb decât romancierului Jean-Paul Dubois. În schimb, la întrebarea "Cine merită premiul Goncourt?", cei mai mulţi dintre ei ar prefera ca Jean-Paul Dubois să obţină trofeul.

Cu uşile închise

Însă doar cei 10 membri ai juriului Goncourt, prezidat de Bernard Pivot, vor decide câştigătorul. Contactat duminică de postul RTL, Bernard Pivot, fostul creator şi prezentator al emisiunii literare televizate "Apostrophes", a declarat că era deja "sigur de identitatea câştigătorului sau a câştigătoarei". "Pot totuşi să mă înşel", a adăugat preşedintele juriului Goncourt.

Membrii juriului se vor reuni într-o şedinţă cu uşile închise începând cu ora locală 11:30 (12:30 ora României, n.r.). Atunci vor fi ascultate ultimele argumente şi vor avea loc ultimele discuţii înainte de a se trece la procedura de votare, care este realizată pe cale orală.

În vara acestui an, într-o cronică publicată în Journal du Dimanche, Bernard Pivot a salutat "romanul ambiţios, original, aspru, dur, filosofic" al scriitoarei Amelie Nothomb. El a apreciat într-o altă cronică şi cartea lui Jean-Paul Dubois, lăudând cu acea ocazie "un roman original, captivant de la un capăt la altul, puternic şi emoţionant".

Laureatul va primi şi un cec simbolic, în valoare de 10 euro. Însă impactul generat de câştigarea premiului Goncourt este incomensurabil.

Laureatul dobândeşte "o glorie sigură, dar, mai ales, va câştiga mulţi, mulţi, mulţi bani", a explicat Bernard Pivot.

"Va încasa 15% din preţul de vânzare pentru fiecare copie vândută a romanului său. Când se vând 500.000 de exemplare, faceţi dumneavoastră calculele", a adăugat preşedintele juriului Goncourt.

"Legenda"

Premiul Goncourt rămâne cel mai profitabil premiu literar prin prisma vânzărilor de carte. Potrivit unui studiu realizat de institutul GfK pentru revista Livres Hebdo, ce a vizat perioada 2014-2018, un roman premiat cu Goncourt se vinde, în medie, în 367.100 de exemplare, devansând vânzările înregistrate de romanele recompensate cu premiul Goncourt al liceenilor (314.000 de exemplare) şi cu premiul Renaudot (219.800 de exemplare).

În urma lor, Premiul pentru roman Fnac a devenit tot mai important în ultimii ani (171.300 de exemplare) şi a devansat alte patru mari premii literare franceze: Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze (116.300 de exemplare), Femina (85.000 de exemplare), Interallie (46.900 de exemplare) şi Medicis (34.600 de exemplare).

Indiferent de numele scriitorului care îi va succeda lui Nicolas Mathieu - laureatul Goncourt din 2018 -, jurnaliştii de la AFP se aşteaptă la o prezenţă numeroasă a spectatorilor şi a reprezentanţilor industriei editoriale, care se reunesc în fiecare an în faţa restaurantului Drouant din Paris. "Face parte din legendă", a declarat, amuzat, Bernard Pivot. În timpul uneia dintre ceremoniile de atribuire a premiului Goncourt din anii trecuţi, Pierre Assouline, unul dintre cei 10 membri ai juriului, şi-a acoperit capul cu o cască de motociclist. "Uneori, primeşti lovituri în cap de la camerele de filmat, dar nu e grav", a confirmat Bernard Pivot.

"Aici, la noi, se produce mereu câte o busculadă, viaţa efervescentă din jurul romanului este aceea care este încoronată, apare o frenezie în jurul scriitorului premiat, care este strâns de mulţimea de oameni, împins şi apoi prins din nou în braţe. E ceva formidabil!", a adăugat preşedintele juriului Goncourt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.