Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru state membre ale UE s-au alăturat Germaniei în opoziţia acesteia faţă de clasificarea energiei nucleare drept energie 'verde'

digi24.ro
Germania

Germania a obţinut sprijinul altor patru state membre ale UE în opoziţia sa faţă de clasificarea energiei nucleare drept energie ''verde'' şi sustenabilă în taxonomia Uniunii Europene, relevă o scrisoare a Comisiei Europene consultată vineri de Reuters.

Taxonomia constă într-un sistem de clasificare pentru investiţii durabile folosit la nivelul blocului comunitar în vederea atingerii obiectivelor de mediu prevăzute în Pactul Verde european. Interesul acestei clasificări constă în atragerea investiţiilor private în economia verde, scrie Agerpres.ro.

Spania, Austria, Danemarca şi Luxemburgul s-au alăturat Germaniei în opoziţia acesteia faţă de energia nucleară, motivând că investitorii preocupaţi de deşeurile radioactive şi-ar putea pierde încrederea în produsele financiare etichetate drept ''verzi'' dacă acestea cuprind energie nucleară fără ştiinţa lor.

Includerea energiei nucleare în taxonomia UE este una dintre temele care divizează statele membre. Ţările care susţin dezvoltarea acestei surse de energie, printre ele fiind Franţa, Polonia şi Ungaria, argumentează de partea lor că această energie nu emite CO2, aşadar ea vine în sprijinul atingerii obiectivelor de mediu ale UE.

Abordările asupra acestei probleme sunt diferite inclusiv în interiorul Comisiei Europene, care a apelat la două comitete de expertiză pentru a face o evaluare. Conform unuia dintre acestea, UE are nevoie de o cercetare mai aprofundată asupra potenţialelor efecte nocive ale energiei nucleare înainte de a o include în investiţiile sustenabile.

Germania a decis cu 20 de ani în urmă să renunţe la energia nucleară, în urma temerilor privind siguranţa centralelor atomoelectrice. Accidentul survenit în 2011 în Japonia la centrala de la Fukushima a determinat Berlinul să accelereze scoaterea din folosinţă a reactoarelor din Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.