Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pauliuc: Contrabanda cu tutun a atins un minimum istoric de 6,1% în iulie 2022

facebook.com
Nicoleta Pauliuc

Nicoleta Pauliuc, Președinta Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, susține că România a făcut progrese reale în combaterea contrabandei cu tutun, dar că există încă loc de îmbunătățire a acțiunilor pe direcţia curmării acestui fenomen nedorit. „Sigur că este important să discutăm despre securizarea frontierelor în contextul unei dorite intrări în Schengen, dar problema de fond pe care o văd eu este cea de încasări bugetare care nu se realizează din cauza acestui trafic de ţigări. Vrem spitale moderne, vrem şcoli dotate, vrem autostrăzi, vrem să avem bani de pensii şi alocaţii mai mari. Flagelul traficului de ţigarete trebuie stârpit în primul rând pentru binele nostru şi pentru a avea bani în vistieria ţării”, a declarat senatoarea liberală la Conferința„ Noi responsabilități după intrarea în Schengen. România, prima linie de apărare împotriva contrabandei cu tutun” organizată de DC News Media Group.

„În ianuarie 2010, 36,3% dintre ţigările consumate în România erau netimbrate, pentru ca, în septembrie 2022, nivelul să fi ajuns la 7,1%, cu un minimum istoric de 6,1% în iulie 2022. Trendul este clar unul descendent, dar lucrurile merită contextualizate pentru a nu ne culca pe o ureche cu imaginea că problema este rezolvată. Maximul pieţei ilicite s-a atins în momentul creşterii masive a accizelor în 2010, an de criză economică. Între timp, România a cunoscut un salt economic semnificativ care a mai scăzut din apetitul anumitor categorii de a cumpăra ţigări contrafăcute. De asemenea, scăderea masivă din 2022 poate fi pusă şi pe seama evoluţiilor generate de război. Multe dintre ţigări proveneau din Ucraina şi, în mod natural, având în vedere implicaţiile logistice ale conflictului militar, acest tip de trafic a fost stopat”, a explicat Nicoleta Pauliuc.

Aceasta a făcut o estimare a sumelor pe care bugetul de stat le pierde pe seama contrabandei cu tutun: „Avem un raport al Comisiei Europene din 2019 care ne spune că pierdem cam o treime din încasările pe TVA şi accize (34,9% la nivelul lui 2019). În primele nouă luni ale acestui an, conform execuţiei bugetare publicate de Ministerul Finanţelor Publice, am avut încasări de 69,06 miliarde de lei pe TVA şi de 26,46 miliarde de lei pe accize. Aplicând evaluarea conservatoare că am pierdut jumătate din această sumă (căci asta înseamnă o treime din suma totală), ajungem la aproape 9,5 miliarde de euro (47,5 miliarde de lei) după primele trei trimestre ale acestui an”.

„Am făcut progrese foarte mari. Onest vorbind, stăm mai bine decât multe ţări din UE în ceea ce privește combaterea traficului cu țigări. Eu sunt optimistă. Din discuţiile pe care le-am purtat cu colegi preşedinţi de Comisii de Apărare a unor parlamente din state membre UE, s-a conturat un sprijin real în ideea primirii noastre în Schengen. Cred că avem datele necesare  pentru îndeplinirea acestui deziderat. Ideea este ca, odată atins acest obiectiv, să facem eforturile instituţionale, politice și comunicaţionale pentru a continua lupta împotriva fenomenului traficului de produse accizabile”, a concluzionat Nicoleta Pauliuc, Președinta Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.