Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pauliuc (PNL): Preşedintele a promulgat Legea privind medicina personalizată

nicoleta pauliuc

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 (PL-x 156/13.03.2023). În baza Legii medicinei personalizate, aşa cum este cunoscut actul normativ, românii vor putea beneficia de tratamente personalizate, vor fi adoptate mai rapid noile tehnologii şi introduse medicamente recent descoperite în schemele de tratament, dar se pot realiza şi programe de screening şi depistare timpurie a unor boli rare.

„Această legislaţie ar trebui să-i ajute în mod deosebit pe sutele de mii de români care suferă de boli rare. În sens larg, ar trebui să avem mai multe programe de screening şi scheme de analize mai largi pentru pacienţi, dar şi adoptarea mai rapidă a noilor tehnologii şi a moleculelor intrate în circuitul spitalicesc european. Legea este compatibilă cu Strategia Naţională de Sănătate a României pentru perioada 2022 – 2030, care prevede prevede creșterea accesului la servicii personalizate de prevenție pentru principalele cauze de mortalitate și dizabilitate, dar şi includerea în pachetul de servicii de bază a testelor diagnostic și dispozitivelor medicale asociate cu noile terapii medicamentoase cu decizie de intrare în Lista medicamentelor compensate”, a declarat preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, senatoarea Nicoleta Pauliuc, una dintre iniţiatorele legii.

Pentru elaborarea proiectului, parlamentarii au organizat consultări ample. O parte dintre discuții au fost purtate cu reprezentanții pacienţilor din România, ai Administrației Prezidențiale, ai Ministerului Sănătății, dar și cu Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, Centrul pentru Inovare în Medicină, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. De asemenea, la consultări au luat parte numeroși medici și reprezentanți ai mediului academic.

„Este o lege realizată de cei mai buni experţi pe care România îi are. De data aceasta, chiar suntem una dintre primele ţări din UE care oferă un asemenea drept bolnavilor. Ca dovadă că suntem prezentaţi ca exemplu de bune practici de către Comisia Europeană, iar ţări precum Italia au preluat şi ele această idee. Trebuie spus că România se afla pe locul 31 din 33 de ţări europene incluse într-un clasament al indicelui implementării medicinei personalizate. Legea pe care am promovat-o a trecut peste liniile de demarcaţie politică şi a răspuns necesităţii unui salt înainte în ceea ce priveşte adaptarea tratamentelor la nevoile pacienţilor şi un management mai bun al bolilor”, a concluzionat Nicoleta Pauliuc.

Printre cei 153 de deputaţi şi senatori care au semnat proiectul devenit lege, se mai află şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, deputații Nelu Tătaru și Patriciu Achimaş-Cadariu, dar și senatorii Adrian Streinu Cercel și Attila László.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.