Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe fondul haosului din Partidul Conservator, laburiştii britanici întrezăresc o revenire la putere după mai bine de un deceniu

Pinterest
laburisti uk

Cu un avantaj în sondajele și alegerile programate pentru următorii doi ani, Partidul Laburist britanic pregătește la congresul său anual, început ieri, un program de detronare a conservatorilor de la putere și de redresare a Guvernului după mai bine de un deceniu de opoziție, relatează La Razon citat de Rador.

Liderul laburist, Keir Starmer, aspiră să recâștige alegătorii din clasele muncitoare din nordul Angliei care au trecut de partea conservatorilor seduşi de Brexitul lui Boris Johnson și, în același timp, să atragă alegătorii centriști dezamăgiți de reducerile agresive de taxe pentru cei bogaţi ale actualului prim-ministru, Liz Truss.

Având vântul electoral în favoarea sa, Starmer speră să pună capăt tradiționalelor lupte interne ale fracțiunilor, după ce în ultimii ani a îndepărtat de la conducere majoritatea figurilor de stânga ale partidului, și să-și sublinieze imaginea de primul lider laburist cu opțiuni pentru a ocupa Downing Street după plecarea lui Gordon Brown în 2010.

"Când am ajuns în funcție, mulți mi-au urat succes, dar mai târziu, la spatele meu, spuneau: nu va reuși niciodată. Anul acesta, ceva s-a schimbat în laburism. Speranța unei victorii laburiste s-a transformat în convingere", a spus Starmer într-un interviu publicat duminică în "The Observer".

Partidul i-a devansat pe conservatori în decembrie, traşi în ​​jos de scandalul partidului din timpul pandemiei și a continuat să mărească decalajul de atunci. Potrivit unui sondaj al firmei YouGov publicat săptămâna trecută, Starmer ar obține 40% din voturi la alegerile generale, față de 32% pentru Truss.

Congresul anual desfășurat la Liverpool pune în centrul atenției măsurile împotriva crizei climatice, așa cum se reflectă în sloganul ales pentru această ediție - "Un viitor mai echitabil și mai verde" -, ba chiar s-a propus în rândul bazelor laburiste trecerea de la roșu la verde a logo-ul partidului.

Cu toate acestea, măsurile fiscale controversate anunțate zilele aceastea de Truss îl vor determina pe Starmer să acorde prioritate schițării propriilor planuri economice.

Președintele conservator va reduce cea mai mare categorie de impozit pe venit de la 45% la 40% , va reduce contribuțiile la asigurările sociale și va anula majorările planificate ale impozitului pe profit.

Duminică, Starmer a avansat deja ideea că un executiv muncitoresc ar inversa reducerea impozitului către cei mai bogați, deși ar menține reducerea de 1% pe care conservatorii o vor aplica la secțiunea de mijloc a impozitului, care se aplică salariilor între 12.500 și 50.000. lire pe an (de la 14.000 la 56.000 de euro), ca semn al intenției lor de a le face pe plac claselor de mijloc.

Starmer însuși admite că ascensiunea lui Truss la putere îi va fi uşura misiunea de a face o diferență împotriva conservatorilor.

Până acum, liderul opoziției și-a bazat strategia pe criticarea caracterului și manierelor lui Johnson, dar a avut dificultăți în a-și sublinia alternativele politice.

Fostul premier conservator, care și-a anunțat demisia în iulie înconjurat de scandaluri, plănuia să majoreze taxele companiilor, să stabilească noi tarife pentru a plăti sănătatea și tranziția verde și a plasat în centru programul său de politici de egalitate teritorială în favoarea zonelor sărace ale țării.

Truss, pe de altă parte, a făcut o întorsătură radicală cu măsuri menite să reducă dimensiunea statului și să promoveze piețele libere. "Ea este mai ideologică (decât Johnson), acum există diferențe politice fundamentale", a subliniat Starmer.

Când ministrul Economiei, Kwasi Kwarteng, și-a anunțat, vineri, planul fiscal, lira sterlină a scăzut față de dolar la niveluri nemaivăzute din 1985, iar costul datoriilor Marii Britanii a crescut pe piețe.

Presa britanică descrie aproape în unanimitate planurile economice ale guvernului ca pe un "joc de noroc" cu care Truss își poate îndeplini promisiunea de a stimula economia sau să-și îngroape șansele de a câștiga următoarele alegeri.

Jocul premierului a provocat iritare în rândul deputaților conservatori care se tem să-și piardă locurile și cred că alegătorii din circumscripțiile lor vor privi cu neîncredere reducerea impozitului cu 5 puncte procentuale pentru cei care câștigă peste 150.000 de lire pe an (168.000 de euro).

Truss a câștigat primarele conservatoare cu sprijinul majorității afiliaților, dar nu era favorita dintre propriii ei deputați, care preferau continuitatea oferită ca lider de fostul cancelar al Fiscului, Rishi Sunak, și s-ar putea revolta împotriva ei dacă anticipează o înfrângere la urne.

Ziarul "The Telegraph" asigura, duminică, că unii deputați pregătesc deja o revoltă în cazul în care lira continuă să scadă până ajunge la paritatea cu dolarul - cursul actual se situează la 1,08 lire sterline, față de 1,16 în urmă cu două săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.