Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe fondul protestelor monstru, premierul irakian Adel Abdul Mahdi a anunțat că va demisiona

BBC
incendiu Basra Irak

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a anunţat vineri că îşi va prezenta demisia în parlament, la câteva ore după ce autoritatea şiită supremă a ţării a îndemnat forul legislativ să-i retragă încrederea, relatează AFP şi Reuters preluat de agepres.

Anunţul premierului a provocat o explozie de bucurie în piaţa Tahrir din Bagdad, epicentrul mişcării de contestare care cere de două luni schimbarea sistemului şi a clasei politice considerate corupte şi incompetente.

El survine după ce mai devreme vineri marele ayatollah al Irakului Ali Sistani a făcut apel la schimbarea guvernului de la Bagdad, după una din cele mai sângeroase zile de când a început mişcarea de contestare soldată până acum cu peste 400 de morţi.

Demnitarul şiit în vârstă de 89 de ani, considerat o figură tutelară a politicii irakiene, şi-a manifestat astfel pentru prima dată în mod clar sprijinul faţă de manifestanţi, care acuză guvernul şi clasa politică actuală în general că au contribuit la "evaporarea", în 16 ani, a de două ori echivalentul PIB al ţării, una din cele mai bogate în petrol din lume.

Pentru a evita "haosul şi distrugerea", "parlamentul care a validat actualul guvern este chemat să-şi revizuiască opţiunea", a cerut un reprezentant al marelui ayatollah, care nu apare niciodată în public.

"În răspuns la acest apel şi pentru a accelera acest proces, voi prezenta parlamentului o cerere de acceptare a demisiei mele de la conducerea actualului guvern", se arată într-o declaraţie semnată de Abdul Mahdi.

În declaraţie nu se precizează când anume va depune demisia, dar parlamentul urmează să se reunească duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.