Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PE reacţionează la persecuțiile minorităților sexuale în Cecenia și pasivitatea Rusiei

parlamentul european

În urma dezbaterii începute în urmă cu două săptămâni, eurodeputații, legislativul UE, au adoptat în plină plenară a Parlamentului European o rezoluție care condamnă persecutare minorităților sexuale în Cecenia, regiune autonomă a Federației Ruse, persecuție care pare a avea loc cu deplinul acord, sau chiar cu complicitatea Moscovei, conform europalibera.org.

Deputații au discutat rapoartele independente și informațiile de presă despre numărul mare de homosexuali arestați și torturați în republica autonomă rusă, ba chiar și numărul de presupuse morți în detenție, aparent sub tortură. Cecenii erau - și au rămas majoritar până azi - membri ai confreriilor sufi, total opuse islamismului militant. Structuri clanice de oameni a căror identitate se definește prin apartenența la un trib și la o confrerie mistică, nemilitantă, care practică o formă de tehnici colective ale extazului (ca o yoga musulmană) închise lumii din afară. Opusul islamismului militant importat din țările arabe.

Islamul cecenilor este foarte diferit de cel al afganilor sau arabilor. Este un islam de tip sufi, cu ceremonii foarte arhaice, cu rămășițe păgâne, de transă colectivă, care nu sunt acceptate de ceilalți musulmani. Fiecare persoană are astfel o identitate solidă cu straturi multiple: un cecen se naște într-un clan, în interiorul căruia vorbește un dialect deseori diferit de dialectele celorlalte clanuri sau sate din jur.

Homosexualitatea este de neconceput în societatea cecenă, iar asta nu ține neapărat de Islam (deși este la fel de neconceput pentru un cecen să se declare altceva decât musulman). Refuzul homosexualității este de altfel pan-caucazian și minoritățile sexuale sunt rău văzute chiar și în Georgia ortodoxă, ba până și în Rusia.

În același timp, neintervenția autorităților ruse, faptul că toți oficialii, de la procurorul general al Federației Ruse până la purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, au negat sau diminuat amploarea represiunii minorităților sexuale în Cecenia, arată că e vorba doar de o retorică goală, extrema fiind atinsă când li se spune celor persecutați sau umiliți să se adreseze justiției Federației Ruse... unde tratamentul minorităților sexuale de către forțele de ordine este foarte bine cunoscut. Parlamentul European cere astfel o anchetă în profunzime și insistă pe lângă guvernul federal rus și pe lângă Putin să își ia atribuțiile în serios si să pună capăt abuzurilor comise într-una din republicile sale federale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.